Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Єгипет відмовився від поставок ракет РФ і замість цього погодився озброїти Україну, – WP

Каїр схвалив продаж 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів у США для передачі Києву
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Єгипет призупинив план таємного постачання ракет до Росії і натомість вирішив виробляти артилерійські боєприпаси для України. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на злиті документи американської розвідки.

У нових документах, які виявили, імовірно у Discord йдеться, що президент Єгипту Абдул-Фаттах Халіл Ас-Сісі на початку березня відмовився від планів постачання ракет Москві та схвалив продаж 152-мм і 155-мм артилерійських снарядів у Сполучені Штати для передачі Україні.

"Єгипет мав намір використовувати свої потужності з виробництва зброї для України як важіль для отримання передової військової техніки США", – зазначає WP.

При цьому в документах не вказано, чи реанімував згодом Каїр план Москви, чи він уже поставив Сполученим Штатам боєприпаси для Києва.

Плани щодо постачання ракет РФ

Минулого тижня The Washington Post повідомив, що згідно з документом американської розвідки, який просочився в мережу, президент Єгипту Сісі нещодавно наказав своїм підлеглим виготовити до 40 тисяч ракет для таємного відправлення у РФ. 

У частині цілком таємного документа, датованого 17 лютого, резюмуються передбачувані розмови між Сісі та високопоставленими єгипетськими військовими, а також згадуються плани поставок до Росії артилерійських снарядів і пороху. У документі Сісі доручає чиновникам тримати в секреті виробництво і відвантаження ракет "щоб уникнути проблем із Заходом".

Відповідаючи на запитання щодо документа і правдивості описуваних у ньому розмов, представник Міністерства закордонних справ Єгипту Ахмед Абу Зейд сказав, що "позиція Єгипту від початку ґрунтується на невтручанні в цю кризу і зобов'язанні зберігати рівну дистанцію з обома сторонами".

Водночас у США зазначають, що їм "невідомо про будь-яке виконання цього плану" щодо експорту ракет.

"Ми не бачили, щоб це сталося", – сказав високопоставлений чиновник на умовах анонімності.

Раніше

У ЗМІ з'явилися нові документи, які нібито є розсекреченими файлами з Пентагона. Вони охоплюють широкий спектр питань – від підтримки України з боку США до інформації про ключових союзників Сполучених Штатів.

На цей час відомо, що витік охоплює слайди для брифінгів, підготовлені Об'єднаним штабом у Пентагоні, і дані розвідки, що включені до щоденних брифінгів для посадових осіб, які мають відношення до національної безпеки.

Зокрема, у документах йдеться про вторгнення Росії в Україну, а також нібито про те, що обидві сторони постають перед труднощами у підготовці та оснащенні військ.

Усі подробиці про злиті документи американської розвідки – UWN розповідає в матеріалі за посиланням.

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ