Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Єдина можливість для Росії покращити стан економіки – це позбавитися Путіна, – інвестбанкір

Покривати окупантам дефіцит своєї економіки нічим
Джерело: відкриті джерела

Ситуація в російській економіці на даний момент дуже нагадує переддефолтні часи 1998 року. Про це в інтерв’ю UWN заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса. 

За його словами, у 1998 році РФ змогла "вилікувати" економіку, оголосивши дефолт. Проте зараз такої можливості в країни немає.

"Проблеми Росії в деяких секторах промисловості вже зараз на рівні 1998 року. Але тоді були "ліки" – дефолт. Боляче, але це було лікування. А зараз "ліків" немає. Єдине, що вони можуть зробити, – це позбутися Путіна", – зазначив Фурса.

Інвестбанкір додав, що головна проблема РФ зараз у тому, що вона не може брати кредити, щоб покрити дефіцит економіки. А це неминуче призведе до стрімкого зростання інфляції.

"Проблема в тому, що Росія не може брати в борг. Весь світ може, а Росія – ні. Ніхто їм в борг давати не буде. Тому єдине їх джерело наповнення – це друкарський верстат. Але це дуже небезпечна іграшка тому, що коли ти його запускаєш, то це дуже швидко закінчується стрімким падінням твоєї валюти, інфляцією і так далі. І це як раз шлях прискорення економічного падіння. Приховувати реальний стан в економіці можна лише тоді, коли є гроші, бо ти ними затикаєш всі дірки. Це те, що вони робили останні дев'ять місяців. Але цей ресурс в них швидко закінчується. Бо якщо завод стає, замовлень немає, то приховати зараз це нічим не можна. Вони зараз єдине, що приховують, – це статистику, щоб зовнішній світ не знав, як їм погано", – наголосив експерт.

При цьому зазначив, що санкції теж мають доволі суттєвий вплив на економіку окупантів.

"Зараз ми бачимо дуже багато пожеж у Росії. Зараз ми бачимо дуже багато поламок літаків. Це все – наслідки санкцій і в тому числі відсутність людського капіталу, який поїхав. Поки що це не критично, бо поїхало десь 1–1,5%. Це не та кількість, яка може спричинити моментальний обвал. Але все одно це впливає, це підточує ситуацію в Росії... Коли Путін почав говорити про мир, то стало зрозуміло, що є проблеми в бюджеті. Під тиском санкцій цей бюджет став дефіцитним. І до кінця року він повністю тримався на нафтових доходах. А зараз нафтові доходи радикально обрубали. І це призвело до стрімкого розгортання бюджетного дефіциту. Притому, що видатки Росії через війну ростуть. А доходи стрімко падають. Точно оцінити розмір цієї діри ми не можемо, бо поки не знаємо, скільки вони точно продають. Ми бачимо цінову динаміку – вона впала. Це боляче, це дуже боляче для Росії", – резюмував інвестбанкір.

Нагадаємо, в Євросоюзі прискорюють роботу над запровадженням 10-го пакету санкцій проти Росії за її повномасштабне вторгнення в Україну. Там хочуть ухвалити новий пакет обмежень до саміту Україна – Європейський Союз, який запланований на початок лютого.

В грудні Рада Європейського Союзу затвердила дев'ятий пакет санкцій проти РФ. Тоді ж, зокрема, ввели нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення та заморозили активи ще двох російських банків. Також Євросоюз розширив заборону на нові інвестиції у російський енергетичний сектор, додатково заборонивши нові інвестиції у російський гірничодобувний сектор.

На додаток до економічних обмежень Рада Євросоюзу розширила список індивідуальних санкцій, включивши до нього нових фізичних і юридичних осіб.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас вважає, що через санкції російська економіка позбавлена доступу до фінансових ринків і передових технологічних продуктів, що завдає шкоди нафтовій промисловості, авіакомпаніям, військовій та автомобільній промисловості. А сама Росія, за словами Маасікаса, неспроможна виробляти "розумні продукти", а також експортувати продукцію з Євросоюзу та США.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам