Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Вражає дихальні шляхи та впливає на кишково-шлунковий тракт: Вчені частіше говорять про новий вірус, схожий на COVID-19

За оцінками експертів, принаймні останні пів століття вірус перебував серед людей непоміченим
Джерело: відкриті джерела

Торік взимку, доки коронавірус йшов на спад, маловідомий вірус, що викликає схожі симптоми, – інфекцію легенів, надривний кашель, нежить, та біль у горлі – лише набирав обертів. Йдеться про метапневмовірус людини (HMPV), пише CNN.

За даними систем нагляду за респіраторними вірусами Центру з контролю та профілактики захворювань США, навесні 2023 року зросла кількість випадків метапневмовірусу людини.

"Під час свого піка в середині минулорічного березня майже 11% протестованих лікарями зразків у відділеннях інтенсивної терапії США були позитивними на HMPV. Це приблизно на 36% вище середнього сезонного піка до початку пандемії коронавірусу COVID-19. Раніше говорили лише про 7% позитивних результатів на HMPV", – йдеться у повідомленні.

Лікарі виділяють такі ознаки нового вірусу:

  • кашель;
  • нежить;
  • інтоксикація (гарячка, ломота в тілі);
  • задишка;
  • фізикальні зміни у легенях;
  • дисфункція шлунково-кишкового тракту;
  • бронхіт чи пневмонія.

Коли виявили метапневмовірус людини?

Метапневмовірус людини виявили голландці у 2001 році. Отримавши 28 зразків від дітей у Нідерландах з респіраторними інфекціями незрозумілого походження, дослідники культивували зразки в різних типах клітин мавп, курей і собак.

Фахівці вивчали інфекцію, структурно пов’язану з родиною параміксовірусів (paramyxoviridae), які викликають у людей респіраторні захворювання, такі як кір, епідемічний паротит та RSV.

Вивчивши гени вірусу уважніше, вчені побачили його близького родича: пташиний метапневмовірус. Нове захворювання назвали метапневмовірусом людини. За словами науковців, еволюціонувавши, він перейшов від птахів до людей.

Коли дослідники перевірили зразки крові 72-х пацієнтів, що зберігалися з 1958 року, усі вони показали сліди впливу цього вірусу – тож принаймні останні пів століття він перебував серед людей непоміченим. Оскільки тестування на HMPV рідко проводять поза лікарнями, важко визначити справжній масштаб захворювання.

Дослідження 2020 року в журналі Lancet Global Health підрахувало, що по всьому світу серед дітей віком до п'яти років у 2018 році було понад 14 мільйонів інфікованих HMPV, понад 600 тис. госпіталізацій і понад 16 тис. смертей.

Новини за темою: Студент з Уханя: Ми, як й українці з Харкова чи Бахмута, не очікували, що наше місто стане настільки відомим

Чи є вакцина?

На відміну від COVID-19 та грипу, вакцини проти HMPV або противірусних препаратів для його лікування не існує.

Наразі фармацевтичні компанії працюють над вакцинами проти метапневмовірусу. Зокрема, Moderna – виробник вакцини проти COVID-19 щойно завершив раннє дослідження мРНК-вакцини проти HMPV.

Нагадаємо, нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19. За ці три роки по всьому світу коронавірусом були заражені більш ніж 680 млн людей. Летальними випадками визнані понад 6,8 млн. Досі на COVID-19 хворіють понад 20 мільйонів людей на планеті.

Після того як розпочалась вакцинація від коронавірусу, лікарі помітили зменшення захворюваності.

Новини за темою: Чи дієвою була вакцина від COVID-19: Роз’яснення лікарки-інфекціоністки
Читайте також:
США модернізує літак "Судного дня"
Байден планує йти на дебати з Трампом
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін