Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні побудують нові енергоблоки за американською технологією нового покоління, – Галущенко

В Україні такі енергоблоки ще не будувалися

Герман Галущенко

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження про розробку технічної документації щодо будівництва нового типу реакторів за американською технологією АР1000®️. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, інформує пресслужба відомства. 

У повідомленні йдеться, що орієнтовний термін завершення будівництва та запуску двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС становить 2030–2032 роки, хоча на строки може вплинути перебіг воєнних дій. Вартість одного енергоблока – близько 5 млрд доларів США.

"Будівництво реакторів АР1000®️ американської компанії Westinghouse в Україні є потужною крапкою у завершенні співробітництва із Росією у сфері атомної енергетики. Сьогодні Кабмін ухвалив рішення про те, що ми починаємо розробку технічної документації щодо нового типу реакторів, які в Україні ніколи не будувалися. Тобто ми закінчили еру створення атомної генерації за радянською технологією".

Що це за реактори

Реактор АР1000®️ компанії Westinghouse – це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги у порівнянні з радянським ВВЕР-1000 (сьогодні в Україні експлуатуються 13 таких енергоблоків), особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.

Нагадаємо, виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук сказав, що внаслідок російських обстрілів 10% української енергетики знищено, ще близько половина пошкоджена.

Раніше ми повідомляли, що відключення електроенергії наприкінці минулого року та перехід сільгоспвиробників на генератори призвели до того, що вартість продуктів харчування в Україні буде зростати. А в ЄС заявили, що економіка Росії через санкції втратила здатність до модернізації
Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу