Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород

Ужгород стане першим обласним центром України, який буде з’єднано євроколією з Європою
Будівництво євроколії Чоп-Ужгород
Джерело: Міністерство відновлення України

"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп – Ужгород. Це – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС. Про це йдеться на офіційному сайті "Укрзалізниці".

"Ми розпочали реалізацію проєкту, зараз закінчуємо підготовчі роботи і у травні розпочнеться основна стадія будівництва", – повідомив очільник компанії Євген Лященко.

Загальна сума проєкту становить 1,3 млрд гривень. Термін виконання проєкту складає 14 місяців.

Що передбачає проєкт будівництва?

  • Будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту;
  • Реконструкцію штучних споруд, об'єктів та мереж інженерного забезпечення;
  • Оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Як зазначають в компанії, реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи.

"Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка", – наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згодом дільницю Чоп – Ужгород планують електрифікувати.

Також у планах – розробка техніко-економічного обґрунтування для продовження євроколії від Ужгорода до Львова, що стане кроком для приєднання Львова до двох європейських транспортних коридорів TEN-T – Рейн-Дунайського та Середземноморського.

В чому особливості євроколії?

Європейська або, як її ще називають, стандартна колія – це залізнична колія шириною 1435 мм. Нею користуються приблизно 60% усіх залізниць у світі.

Залізниці України, що прилягають до Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, мають ділянки залізниці з європейською колією.

Додамо

Раніше "Укрзалізниця" збудувала перший зерновоз, адаптований під євроколію. Зазначалося, що це допоможе наростити обсяги українського експорту.

Читайте також:
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників
Заволодіння майже 95 млн гривень коштів УЗ: Ексрадник ОП Шило вийшов під заставу у 30 мільйонів
Знос залізничного транспорту приміського сполучення складає понад 90%, – директор філії
Хотіли підірвати залізничні ешелони ЗСУ: Сім'я з Харківщини допомагала РФ готувати диверсію