Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У МАГАТЕ більше не розглядають створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС. Чому?

Очікуються додаткові складнощі
Джерело: відкриті джерела

Створення демілітаризованої зони довкола окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції більше не розглядається. Про це під час виступу на семінарі в Американській неурядовій палаті з міжнародних відносин заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомляє "РБК-Україна".

"Створення демілітаризованої зони навколо атомної станції у Запоріжжі принесе додаткові складнощі, наприклад, надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації – за одну милю (близько 1,6 км) від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою. Тому ми більше не розглядаємо цей варіант", – сказав він.

За його словами, йдеться про припинення бойових дій навколо атомної електростанції.

Раніше

В ООН вже заявляли про готовність стати посередником у питанні демілітаризації ЗАЕС. Своєю чергою президент України Володимир Зеленський зазначав, ЗАЕС повинна повернутися під повний український контроль.

"Це питання саме глобальної, а не лише української безпеки", – наголосив Зеленський.

В СБУ тим часом повідомили про підозру нинішньому "очільнику" Запорізької АЕС Юрію Чернічуку, який до тимчасової окупації регіону обіймав посаду заступника головного інженера. 

"Він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і запропонував свою допомогу у війні проти України", – йдеться в повідомленні спецслужби. 

Читайте також:
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ
ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту
МАГАТЕ цього тижня фіксувало потужні вибухи на Запорізькій АЕС
Експертам МАГАТЕ досі не дали доступу до реакторних залів трьох енергоблоків ЗАЕС