Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

США та Німеччина планують блокувати швидкий вступ України в НАТО: Що відомо

Джерела кажуть, що держави не підтримали спрощений "План дій щодо членства" для Києва

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, 4 квітня 2023 року

Джерело: Reuters

Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою на саміті, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Про це пише Bild із посиланням на документ та співрозмовників, знайомих з ходом переговорів.

Видання зазначає, що держави не підтримали спрощений "План дій щодо членства" для Києва. При цьому, з цим погодилися Велика Британія, Франція, Польща та країни Балтії. Відповідний документ був ухвалений ще у 2008 році, він містить у собі безліч кроків, які має зробити Україна, перш ніж вступити в НАТО.

"Берлін і Вашингтон також тиснуть на інших членів НАТО, щоб ті відхилили заявку Києва", - каже співрозмовник видання. 

Інший співрозмовник видання заявив, що Німеччина та США лобіюють підписання у Литві "остаточної декларації, яка навряд чи вийде за межі угоди, укладеної у 2008 році в Бухаресті". У цьому документі йдеться, що альянс "вітає євроатлантичні устремління України та Грузії до членства в НАТО".

Як зазначається, американське керівництво згодом відмовиться від довгострокового Плану дії для України за умови проведення подальших реформ.

Новини за темою: Один день до саміту НАТО у Вільнюсі. Чого чекати Україні?

"Ми хотіли запропонувати Україні модель Фінляндії, тобто вступ протягом кількох місяців, як тільки закінчаться військові дії", – сказав Bild один з американських дипломатів.

Проте Німеччина наполягає на недоречності будь-яких формулювань про "майже готовий вступ України до НАТО". Берлін не має наміру погоджуватися ні зі згадуванням запрошення, ні зі словами про "законне місце України в НАТО" у підсумковому документі після завершення саміту, зазначає видання.

За даними Bild, "представники різних позицій домовилися про таємні телефонні переговори і навіть надіслали дипломатів, щоб до ранку вівторка досягти спільної позиції" блоку.

Україна до НАТО

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які "зроблять Україну ще сильнішою" і наблизять її до Альянсу.

Раніше 10 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після дискусії країни-члени НАТО погодились зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Водночас Столтенберг не підтверджує цю інформацію. За його словами, переговори щодо цього все ще продовжуються.

Читайте також:
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено