Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі

Близько половини північнокорейських ракет втратили запрограмовані траєкторії польоту
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Фахівці дослідили уламки 21 із приблизно 50 північнокорейських балістичних ракет, запущених Росією в період з кінця грудня 2023 року по кінець лютого, щоб оцінити загрозу від співпраці Москви з Пхеньяном. Приблизно половина цих ракет не долетіли до цілей, адже вибухнули ще у повітрі. Про це йдеться у письмовій відповіді Офісу генерального прокурора, яку отримало агентство Reuters.

"Близько половини північнокорейських ракет втратили запрограмовані траєкторії польоту й вибухнули в повітрі. У таких випадках уламки не були знайдені", – повідомили в Офісі генпрокурора.

Там також розповіли, що коли уламки не можна було зібрати в місцях падіння, ракети Hwasong-11, які на Заході також називають KN-23, ідентифікували за траєкторіями польоту, швидкістю та місцями запуску.

Як повідомляється, останній зафіксований запуск північнокорейської ракети KN-23 по Україні було здійснено 27 лютого. Загальна кількість виявлених пусків збігається з даними розвідки, згідно з якими Північна Корея поставила Росії близько 50 балістичних ракет.

Три ракети були випущені по Києву і прилеглим до нього районам. Цілями інших були Харківська, Полтавська, Донецька та Кіровоградська області.

Внаслідок атак північнокорейським озброєнням, які розпочалися 30 грудня 2023 року, в Україні загинули 24 особи, 115 отримали поранення, пошкоджено житлові будинки та промислові об'єкти.

За даними Офісу генпрокурора, близько 50 ракет було запущено із західних областей Росії – Бєлгородської, Воронезької та Курської.

У відомстві також зазначили, що наразі українська сторона все ще з'ясовує, чи відправляв Пхеньян до Росії інструкторів для спостереження за запусками своїх балістичних ракет.

Застосування ракет із КНДР Росією

Наприкінці лютого Служба безпеки України задокументувала факти повітряних атак РФ на цивільну інфраструктуру України із застосуванням далекобійного озброєння Північної Кореї. Йшлося про балістичні ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляються на території КНДР

Зазначалося, що використання Росією північнокорейських ракет на полі бою в Україні може дати Пхеньяну дані, які він не може отримати від програми випробувань.

Також Організація Об’єднаних Націй підтвердила, що уламки від ракети, яка атакувала Харків 2 січня 2024 року, належали північнокорейській балістичній ракеті серії Hwasong-11

Додамо

Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти Північної Кореї за надання ракет Росії, які використовуються проти України. 

Зазначалося, що ЄС запропонував включити до чорних списків міністра оборони Північної Кореї та Ракетне управління КНДР – урядовий орган, який контролює національну програму балістичних ракет.

Читайте також:
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро