Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

РФ готує нову провокацію проти України, пов'язану з українським спецназом в Африці, – ГУР

Кремль може звинуватити українських спецпризначенців у нібито використанні зброї іноземного походження під час бойових дій у Республіці Судан
Судан. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Росія готує проти України нову провокацію, пов'язану з незаконним обігом західної зброї в Африці. Про це інформує Головне управління розвідки Міноборони України.

"На тлі послаблення позицій Росії та її проксі-сил на африканському континенті ворожі спецслужби готують чергову інформаційну спецоперацію, спрямовану проти нашої держави", – йдеться в повідомленні.

Зокрема, Кремль намагатиметься звинуватити українських спецпризначенців у нібито використанні зброї іноземного походження під час бойових дій у Республіці Судан.

Для цього російські пропагандисти планують оприлюднити в ЗМІ, зокрема в лівійських, замовні публікації та сфабриковані знімки "трофейної" зброї американського походження, раніше захопленої найманцями так званого ПВК "Вагнер" під час війни в Україні.

"Мета подібних публікацій – дискредитація України та партнерів; звинувачення західних союзників у безконтрольному обігу зброї за участю України", – зазначають у розвідці.

Новини за темою: За даними ЗМІ, українські спецслужби можуть стояти за ударами по ПВК "Вагнер" у Судані: Що кажуть в ГУР МО?

Москва в рамках своєї провокації також хоче зіграти на тому, що елітні українські спецпідрозділи беруть участь у бойових діях в Африці в той період, коли Україна веде війну проти Росії.

У ГУР також зауважили, що у зв'язку з релігійними святами, які тривають у мусульманському світі, зокрема і в частині країн Африки, російські спецслужби були змушені фабрикувати необхідні фотоматеріали на території Білорусі.

Українська розвідка запевняє, що Сили оборони не мають жодного стосунку до будь-яких незаконних дій, пов'язаних із незаконним обігом зброї.

Операції України в Африці

Раніше низка ЗМІ, зокрема американські, стверджували, що Україна воює з Росією в Судані.

За даними The Wall Street Journal, військовий правитель Судану генерал-лейтенант Абдель Фаттах аль-Бурхан постачав Києву зброю з моменту початку повномасштабної російсько-української війни в лютому 2022 року. Суданських повстанців підтримувало російське угруповання "Вагнер", яке видобувало золото в Судані і використовувало його для фінансування дій Москви в Україні.

Один з українських військових, які брали участь в операції, розповів, що українські десантники висадилися в Судані і почали бойові дії, щоб витіснити повстанські сили зі столиці Хартума.

Начальник української розвідки Кирило Буданов підтверджував у коментарі WSJ, що свого часу Україна вивезла із Судану багато зброї, оскільки там є широкий спектр вибору: від китайської до американської. За неї платили різні країни.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"