Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Путін узаконив депортації та вибори під час воєнного стану

"Іноземців" можуть депортувати з "країни", якщо вони "створюватимуть загрозу її національній безпеці"
Джерело: відкриті джерела
Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який узаконює в Росії депортації та вибори під час воєнного стану. Про це йдеться на офіційному сайті правової інформації.

Так, у Росії тепер дозволене "примусове і контрольоване переміщення громадян з території, на якій введено воєнний стан", на території, де такий правовий режим не вводили. 

Під час воєнного стану можна буде проводити референдуми та вибори як в органи державної влади, так і в органи місцевого самоврядування.

Зазначимо, що на території Росії воєнного стану наразі немає. Проте російська адміністрація ввела його на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Раніше

Володимир Путін підписав указ щодо можливої депортації жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства країни-агресорки та "створюють загрозу її національній безпеці". Про це повідомляється на сайті президента РФ.

Указ стосується жителів тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, які не бажають отримувати російське громадянство. 

Також указ поширюється на жителів цих тимчасово окупованих територій, які виїхали до РФ, але хочуть зберегти своє українське громадянство.

Згідно з указом, такі люди вважатимуться в Росії іноземцями, яких можуть депортувати з країни, якщо вони "створюватимуть загрозу її національній безпеці". 

Зокрема, якщо виступають за "насильницьку зміну основ конституційного ладу РФ" чи "планують або фінансують теракти чи екстремістські злочини".

Примусова паспортизація українців

Після незаконної анексії Криму Росія почала видавати його жителям російські паспорти. Зараз вона продовжує це робити вже на інших окупованих територіях. Майже всі країни – члени ЄС заявили, що не визнають російські паспорти, видані на окупованих територіях.

Також у Міноборони заявили, що Росія намагається вплинути на зміну етнічного складу населення тимчасово окупованої території України. 

У такий спосіб противник прагне знищити українську державність та національну самоідентичність суспільства на тимчасово окупованих українських територіях.

Читайте також:
Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро