Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Прибуток від заморожених активів Росії навряд чи спрямують на закупівлю зброї для України, – ОП

Гроші, найімовірніше, підуть у бюджет або на відновлення
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Прибуток від російських активів, імовірно, не спрямовуватимуть на закупівлю зброї для України. Гроші, найімовірніше, підуть у бюджет або на відновлення, повідомив радник керівника Офісу президента Владислав Власюк в ефірі телемарафону.

"Доходи від розміщених активів, це 7–8 млрд доларів на рік у Європейській зоні, які Росія генерує з розміщених у Європейському союзі коштів, я думаю, реалістично казати, що ці кошти будуть використовуватися або на пряму допомогу бюджету, або на відновлення. Але навряд чи на зброю. Утім, ця пропозиція теж розглядається", – сказав він.

Також він розповів, що є інша дискусія, яка полягає в конфіскації основної суми завірених суверенних активів Росії. Йдеться про більш ніж 300 млрд доларів.

Новини за темою: Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс

В Офісі президента сподіваються, що зрушення з цього питання будуть після найближчого саміту G7.

"Тут є різні позиції різних держав. Останні пів року ми так відчуваємо, що лідерство взяли США за цей трек. Деякі країни, особливо країни Глобального Півдня, висловлюють певні застереження щодо конфіскації суверенних активів, мовляв, це призведе до ще більшої кризи у відносинах із Росією", – пояснив Власюк.

План конфіскації

За планом Європейського Союзу, 90% коштів, отриманих від прибутку із заморожених російських активів, підуть у фонд, який використовується для покриття вартості озброєння для України. Решту 10% спрямують до бюджету ЄС, де використають для допомоги у збільшенні потужностей власної оборонної промисловості України.

Це питання розглядалося на саміті Євросоюзу, проте країни не змогли прийняти рішення. Проти конфіскації виступає Угорщина, заявляючи, що ці гроші мають піти на що завгодно, але не на зброю для українців.

Водночас Європейський Союз підготував законодавство, яке дасть змогу Україні отримувати дохід від заморожених активів Росії вже в липні цього року.

Відомо, що ЄС заморозив близько 200 мільярдів євро активів Центрального банку Росії в рамках санкцій, накладених на Москву у зв'язку із вторгненням в Україну в лютому 2022 року. Більша частина коштів перебуває в міжнародному депозитарії цінних паперів Euroclear, що базується в Бельгії.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу