Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба

Берлін проаналізує, що можна зробити і які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Під час зустрічі Ради Україна – НАТО у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі 4 квітня Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для України. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у соцмережі Х.

Глава відомства зазначив, що Німеччина "негайно ініціює аналіз усіх наявних не тільки у союзників, а й узагалі у світі систем батарей Patriot та інших систем ППО".

Також Берлін проаналізує, що можна зробити і які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну.

Очільник МЗС також у розмові з журналістами підтвердив, що під час зустрічі Ради Україна – НАТО зосередився виключно на одній темі – постачанні систем Patriot, хоча союзники планували обговорити довгострокові зобов'язання.

"Один із дуже досвідчених міністрів сказав, що це була найжорсткіша промова міністра закордонних справ, яку він чув у своєму житті. Я вибачився за те, що зіпсував святковий настрій – день народження НАТО, але я відчував, що потрібно занурити колег у сувору реальність жителів Харкова, Одеси, Львова", – вказав Кулеба.

Також він зазначив, що ті міністри, які були в Україні і чули роботу систем ППО, на відповідні прохання Києва "реагують інакше".

Потреба в ППО

Російська армія останнім часом завдає дедалі більше повітряних ударів по цивільній та критичній інфраструктурі України. Зокрема, через атаки окупантів Харків уже кілька днів живе в умовах постійних відключень світла.

Крім того, від обстрілів потерпають й інші регіони, такі як Одеська, Сумська, Донецька, Запорізька, Чернігівська та західні області України.

За деякими даними, щоб хоча б якось захистити небо, Україні необхідно щонайменше 10 установок Patriot, які здатні збивати не тільки крилаті ракети, а й балістичні.

Американські установки вже давно показали свою ефективність в Україні. Наприклад, з моменту постачання першої системи в країну, ця ППО знищила як мінімум 15 аеробалістичних ракет "Кинджал".

Читайте також:
До Києва прибув держсекретар США Ентоні Блінкен
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
Естонія серйозно розглядає варіант відправки війська на тилові роботи в Україну, - радник президента
В Україні повністю заборонять рекламу казино і запровадять обмеження для гравців