Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

На Волині під час розслідування кримінальної справи знайшли історичну пам'ятку часів Київської Русі

Знахідку передали до Національного музею історії України для проведення дослідження її цінності
Стародавня знахідка
Джерело: Telegram Офіс Генпрокурора

У Луцьку знайшли історичну пам'ятку – вирізьблену кам'яну плиту ХІІ–ХІІІ ст. із зображенням двох ангелів. Про це повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора України.

"Унікальну знахідку передали до Національного музею історії України для проведення дослідження щодо її наукової, історичної, культурної та мистецької цінності", – йдеться у дописі.

Правоохоронці також зазначили, що раніше їм вдалося врятували від незаконного продажу на інтернет-аукціоні плиту ХІІ–ХІІІ ст. із зображенням Святого воїна, яка також є пам'яткою періоду Київської Русі.

Обидва артефакти знайшли в межах розслідування кримінального провадження за фактом незаконного привласнення особою знайденого або чужого майна, яке випадково опинилося в неї.

Стародавні знахідки України

Взимку ми писали про те, що стародавні кам’яні знаряддя, знайдені на заході України, можуть бути найдавнішим відомим доказом присутності людини в Європі. 

Зокрема під час дослідження археологи використали нові методи, щоб визначити вік шарів осадових порід, що оточують інструменти, і з'ясували, що їм понад один мільйон років. Відколоті камені, навмисно виліплені з вулканічної породи, викопали в кар’єрі в Королево Закарпатської області в 1970-х роках.

Українські дослідники також кажуть, що стародавні кам’яні знаряддя, знайдені в Україні, можуть бути найдавнішими в Європі.

Новини за темою: Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені цінні археологічні артефакти

Ще ми повідомляли, що протягом липня 2023 року на Більскому городищі, що на Полтавщині, працювала археологічна експедиція, у якій взяли участь науковці ДП НДЦ "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН України та студенти Полтавського національного педагогічного університету.

Серед знахідок є наконечники стріл, досить пізні – VII ст. до н. е, всього знайшли 11 наконечників стріл. 

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені цінні археологічні артефакти
Стародавні кам’яні знаряддя, знайдені в Україні, можуть бути найдавнішими в Європі, – дослідники
На Волині злочинці переправили до Польщі майже 170 ухилянтів: Ділкам допомагала прикордонниця