Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування

У розмові з журналістами Гуцуляк переконував, що його робота в прокуратурі ніяк не пов’язана з переїздом у містечко
Гуцуляк
Джерело: Bihus.Info

Відповідальний за екологічний напрямок прокурор Київської обласної прокуратури Олександр Гуцуляк оселився у котеджному містечку, справою якого займалася його ж прокуратура. Вартість будинків тут стартує від 18 мільйонів гривень, дізналися розслідувачі Bihus.Info.

У розслідуванні йдеться, що це котеджне містечко "Вітаград", розташоване в Ходосівці, за сім кілометрів від Києва. Восени 2021-го суд арештував низку земельних ділянок, в тому числі і там через нібито земельні й природоохоронні проблеми.

Однак вже за рік той самий суд "передумав" і скасував арешт. У матеріалах суду є посилання на лист Київської обласної прокуратури, відповідно до якого було недостатньо доказів, які б свідчили про порушення природоохоронного законодавства на вказаних ділянках.

"Через пів року після цього в котеджному містечку оселився Олександр Гуцуляк, відповідальний за екологічний напрямок прокурор все тієї ж обласної прокуратури. Прокурор заїхав у двоповерховий котедж площею у 180 квадратних метрів. За даними з ресурсів забудовника, маєток такої площі тут коштує нині близько 18–19 мільйонів гривень. Тоді, ж у травні 2023-го, Гуцуляк пересів і на нове авто – BMW X5 2022 року випуску. І ділянки під маєтком, і авто записані на батька прокурора", – вказують автори розслідування.

У розмові з журналістами Гуцуляк переконував, що його робота в прокуратурі ніяк не пов’язана з переїздом у "Вітаград". А ще, що маєток не купувався, а будувався, бо батько нібито придбав лише земельну ділянку.

"Будинок ніхто не купував, а будували. По-друге, будинок – батька. Він купив ділянку і відповідно будував будинок", – виправдовувався прокурор.

Як з'ясували розслідувачі, за декларацією Гуцуляка майже дев'ять соток в дорогій пристоличній Ходосівці батькові обійшлися у менше ніж 200 тисяч гривень. Стільки нині тут коштує одна сотка. Окрім цього, прокурор заявив, що будувати маєток почали на початку 2023-го, а заїхав він вже влітку того ж року.

Проте, відповідно до аерознімків сервісу ЛУН та Google Earth Pro, будинок, у якому мешкає прокурор, почали будувати ще восени 2021 року, а навесні 2022-го дім уже був готовий. Олександр Гуцуляк в розмові з журналістами пояснив це "магією".

"Батько прокурора, Віктор Гуцуляк, розповів розслідувачам вже іншу історію. Чоловік каже, що ділянку купив ще у 2021-му, але не оформлював, а "домовився із забудовником". При цьому синові, який в результаті там і оселився, він нібито нічого не розповідав, тоді ж нібито і почав будівництво. Також чоловік каже, що займається бізнесом: "Мені 63 роки. Я можу собі дозволити в будь-якому куточку України купити земельну ділянку", – додають розслідувачі.

За даними журналістів, офіційного заробітку батька прокурора за останні роки було б недостатньо для придбання і нерухомості (батько Гуцуляка в останній час став також власником ще двох квартир – у Києві та в Ірпені, – ред.), і нової автівки.

Раніше

Ми повідомляли, що "Схеми" опублікували розслідування, згідно з яким сім'я голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка протягом 2020–2023 років придбала нерухомості та автомобілів на суму понад 70 мільйонів гривень.

Кириленко після розслідування журналістів задекларував квартиру на 200 квадратів у Києві, у якій мешкає разом із сім'єю. При цьому елітну квартиру оформлено на 77-річну бабусю дружини Кириленка. Розслідувачі раніше з'ясували, що сім'я там проживає щонайменше з 2020 року.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"