Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Коли святкувати іменини за новим церковним календарем? Відповідь релігієзнавиці

Календарна реформа стосуватиметься лише тільки нерухомих свят, а всі іменини прив’язані до таких
Джерело: UWN YouTube

Українська греко-католицька церква та Православна церква України з 1 вересня одночасно перейдуть на новий календар святкування "нерухомих" церковних свят. Що робити з іменинами, як будуть змінюватись дати і коли святкувати – на ці питання в ефірі UWN відповіла релігієзнавиця Людмила Філіпович.

Філіпович пояснила, що іменини змістяться, бо ці свята належать до так званих нерухомих свят.

"Скажімо, Святого Миколая, будемо тепер святкувати на 13 днів раніше, так само і Людмили, наприклад, теж на 13 днів раніше. Тобто календарна реформа стосуватиметься лише тільки нерухомих свят, а усі іменини прив’язані до таких", – сказала релігієзнавиця.

Фахівчиня також розтлумачила, чому одних імен багато в році, а інших – ні, та чому святкування іменин прив’язані до дат. За словами Філіпович, в давнину реєстрували народження дитини в церквах, де існували спеціальні книжки, в яких записували народження дітей, і там стовідсоткової достовірності не існувало, якщо людина народжувалася.

"Наприклад, народилася дитина на Петра, то її називали Петром. Ця традиція зараз уже порушена і ніхто не називає своє маля, прив’язуючись до переліку християнських імен. Це пов’язано із тим, що ті чи інші історично існуючі люди робили якісь подвиги і записувалися в спеціальний перелік, так звані святці. Так уже склалося, що тих же Олекс було аж 11 святих, а от Людмил тільки двоє", – зазначила експертка.

Приміром, Кирило і Мефодій – це такі загальнослов'янські святі, яких у нас вшановують як засновників абетки кириличної, це якраз припадає на початок нового навчального року.

"Тобто це те, що не встановлював Бог, що напрацьовувало людство, християни, проживаючи в тих чи інших культурних, соціальних консиліумах. Добре, що так багато свят є. Знаю, що в Києві навіть є і будується собор на Оболоні, який так і називається "Всіх київських святих", тобто виявляється виокремили святих", – додала Філіпович.

Коли святкувати по-новому Покрову, Різдво та Великдень, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми писали, що Епіфаній розповів, як перевіряють священників, які хочуть перейти з УПЦ МП до ПЦУ.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Великдень-2024: Як цьогоріч в умовах війни відзначаємо свято та де дивитися трансляцію богослужінь
Папа Римський закликав "Україну підняти білий прапор під час переговорів з РФ": Ватикан пояснив слова понтифіка
Від початку війни в Україні знищено або пошкоджено 1804 об'єкти культури