Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру

Під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку в столиці України
Затримання клірика
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України задокументувала підривну діяльність ієродиякона УПЦ (МП), який діяв на користь країни-агресора. За даними слідства, фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року, повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку в столиці України. Для цього дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, якого підозрюють у державній зраді.

"Ворожий пропагандист "інструктував" ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври. Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії. Крім того, у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію РФ проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво Росії", – розповіли правоохоронці.

При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, у тому числі захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності.

"Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, понад десять мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій. На підставі одержаних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру", – додали в спецслужбі.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує тюремне увязнення.

Нагадаємо, вранці СБУ проводила обшуки в Києво-Печерській лаврі.

Новини за темою: Новий намісник Києво-Печерської лаври заявив, що пограбували його келію

Раніше

Повідомлення про підозру митрополиту УПЦ (МП) Павлу не означає, що всі проблеми навколо Києво-Печерської лаври вирішено – він не єдиний, хто має бути притягнутий до відповідальності. Про це в ефірі медіапроєкту UWN сказав релігієзнавець Ігор Козловський.

Говорячи про підозру Павлу, Козловський наголосив, що "це не кінець, бо Лавра – це тільки маленька частина великого масиву, яким є Українська православна церква в такій гібридній єдності з Московським патріархатом. Ще далеко не всі проблеми вирішені".

Експерт зазначив, що митрополит Павло – знакова фігура в Українській православній церкві, тому за перебігом його справи стежитимуть.

За словами релігієзнавця, правопорушення, пов'язані з розпалюванням ворожнечі на підставі релігійних вірувань, на жаль, існують у всьому релігійному просторі.

"Це ж не тільки він (Павло, – ред.) говорив образливі слова щодо Вселенського патріархату, ПЦУ, протестантських громад, мусульман, юдеїв. Має працювати Служба безпеки України та інші правоохоронні структури", – зазначив Козловський.

Детальніше про ситуацію навколо Лаври та її намісника митрополита Павла, можете прочитати тут.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру