Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину

Держдеп Сполучених Штатів Америки заявляє, що такі випадки непоодинокі

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Державний департамент Сполучених Штатів Америки підтвердив, що армія РФ застосовує проти Сил оборони України заборонену хімічну речовину хлорпікрин. Про це йдеться у повідомленні Держдепу США про запровадження нових санкцій щодо Росії.

Також там зазначається, що застосування таких хімічних речовин є непоодиноким випадком.

"Відповідно до Закону про заборону хімічної зброї, Державний департамент США визнав, що Росія застосувала хімічну речовину хлорпікрин проти українських військ у порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. Ймовірно, це обумовлено прагненням військ РФ витіснити Збройні сили України з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою", – кажуть американські посадовці.

Тож Державний департамент Сполучених Штатів Америки наклав санкції на війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту Міноборони РФ, російський Науково-дослідний інститут прикладної акустики та 48-й Центральний науково-дослідний інститут російського міноборони, які займаються розробкою хімічної зброї.

Під санкції також потрапили чотири компанії, причетні до програми хімічної зброї Росії.

Новини за темою: Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану

Що таке хлорпікрин?

Це сльозогінний та задушливий газ, який активно застосовували під час Першої світової війни. Хлорпікринові боєприпаси у РФ офіційно вважаються знищеними.

Додамо, основу хімічної зброї складають отруйні речовини (ОР) – токсичні хімічні сполуки, що мають певні фізичні й хімічні властивості, завдяки яким можливе їхнє бойове застосування з метою ураження людей, тварин і зараження місцевості на тривалий час.

ОР у стані пари чи тонкодисперсного аерозолю заражають повітря й вражають людей через органи дихання (інгаляційна поразка).

За фізіологічною дією на організм отруйні речовини підрозділяють на нервово-паралітичної дії, шкірнонаривної, загальноотруйної, задушливої, психохімічної і подразнювальної дії.

Хімічна зброя проти України

Зауважимо, протягом березня мобільні групи угруповання сил і засобів підтримки та інші підрозділи Сил оборони зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин

І це на 90 випадків більше, ніж за попередній період.

Загалом Сили оборони України за період з лютого 2023 року по березень 2024 року фіксували 1 тис. 412 випадків застосувань Російською Федерацією боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням