Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?

Для того щоб отримати допомогу, військовому потрібно зібрати неабиякий пакет документів
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Київ, Полтава, Львів і ще низка регіонів ухвалили рішення про надання одноразової грошової виплати військовослужбовцям у межах Програми підтримки військових. Її можуть отримати мобілізовані до Збройних сил України, нацгвардійці, ДСНСники та демобілізовані, які зареєстровані на території громади, де діє таке рішення. Також із заявою можуть звернутися мобілізовані переселенці, які перебувають на обліку в громаді. Допомогу виплачують з міського бюджету. 

Однак, щоб отримати кошти, потрібно зробити чимало кроків, зокрема, бюрократичних. Чи є на це час у військового і чи можуть, приміром, родичі займатися цим питанням, поки боєць захищає Україну від російських окупантів, з'ясовував UWN.

Хто може подати заяву на одноразову грошову допомогу?

Звернутися за отриманням виплати має особисто мобілізований.

При собі він обов'язково повинен мати довідку ТЦК чи військовий квиток. 

Які потрібні документи?

Для того щоб отримати допомогу, потрібно зібрати неабиякий пакет документів. Кожна громада має свої вимоги, втім, загальна процедура в Україні однакова.

Тож необхідні такі документи:

  • письмова заява з відповідним проханням;
  • згода на збір, а також на обробку персональних даних;
  • копія відповідного документа, що свідчить про статус отримувача на виконання указів президента України "Про введення воєнного стану в Україні" № 64/2022 та "Про загальну мобілізацію" № 69/2022, № 65/2022 від 24 лютого 2022 року;
  • копія сторінок паперового паспорта або копія паспорта заявника у формі пластикової ID-картки разом із копією витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання заявника;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копія довідки внутрішньо переміщеної особи (якщо потрібна);
  • банківські реквізити для зарахування виплати.

Куди подавати?

Щоб отримати одноразову допомогу мобілізованим, варто звернутися до управлінь соцзахисту населення виконавчих комітетів відповідних рад за реєстрацією місця проживання. Втім, в деяких громадах (наприклад, у Щербанівській громаді на Полтавщині) документи можна подати й у ЦНАПі.

Водночас мобілізовані переселенці мають звертатися до райрад громади за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Новини за темою: Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор

Чи є на це час у військового?

Начальник ЦНАПу Щербанівської громади Віталій Лисенко в коментарі UWN розповів, що у мобілізованого військового часто немає часу збирати всі документи й проходити бюрократичні кола, щоб оформити відповідну допомогу. Адже воїн передовсім стоїть на захисті Батьківщини.

У такому разі зайнятися процедурою можуть родичі.

"У разі відсутності військового подати документи можуть члени родини: один з батьків, один з подружжя або повнолітні діти. Родичі повинні отримати згоду на звернення від мобілізованого або мобілізованої будь-яким зручним способом, в тому числі в електронному листі чи повідомленні (це питання вирішують безпосередньо на місці служби захисника). Якщо у мобілізованого немає батьків та власної родини, то із заявою може звернутися інший близький родич", – пояснює Лисенко.

Тоді ж, якщо звертається родич, то потрібна копія документа, що підтверджує родинні відносини: свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження мобілізованого або його дитини.

"Обов'язково у всьому пакеті документів треба вказувати особисту картку військовослужбовця. Бо часто стикаємося з непорозуміннями, де рідня додає власну картку і кошти тоді повертаються назад. Також з головного в цьому процесі – довідка про мобілізацію (її видають у ТЦК) терміном за останні пів року", – наголошує посадовець.

Що робити, якщо мобілізований загинув і йому не встигли нарахувати одноразову допомогу?

У разі, якщо мобілізований загинув чи помер через поранення або захворювання, отримані під час військової служби, та йому не нараховували цю одноразову допомогу, грошову виплату перерахують одному з членів родини.

Для цього слід подати письмову згоду у довільній формі на виплату допомоги цій особі від інших членів сім’ї померлого мобілізованого. Якщо ж такої згоди немає, то одноразову виплату нараховують рівними частинами членам сім’ї загиблого.

Крім того, треба написати заяву й підготувати копії документів:

  • ідентифікаційного коду родича загиблого;
  • копії сторінок його паспорту чи ID-картки з витягом щодо реєстрації місця проживання;
  • свідоцтва про народження мобілізованого (для нарахування батькам) або свідоцтва про шлюб (для виплати одному з подружжя);
  • за потреби – довідку ВПО та банківські реквізити для нарахування виплат.

Коли приходять гроші?

Гроші на рахунки надходитимуть через півтора-два тижні з моменту подання заяви. Це відбувається після погодження депутатами на місцевій сесії, додає Лисенко.

Приміром, у Полтавській громаді одноразова допомога становить 10 тис. гривень, у Києві – 30 тис. гривень, а у Львові – 50 тис. гривень.

Новини за темою: Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме

До речі, Кабінет міністрів України затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Це – не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата для тих, хто перебуває на передовій. Їх отримують військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, ГУР, Держприкордонслужби, Служби спецзв’язку, Державної спеціальної служби транспорту, а також поліцейські.

Читайте також:
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет