Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Еколог пояснив, чи варто довіряти рейтингам про забруднення повітря міст України

Експерт з екології піддає сумніву актуальність рейтингу від Гідрометслужби, де Дніпро стало найзабрудненішим містом України
Місто Дніпро
Джерело: відкриті джерела

Довіряти всеукраїнським рейтингам стосовно визначення забруднення атмосферного повітря в містах України не варто. Таку думку в коментарі UWN висловив експерт з екології та сталого розвитку програми "Чисте повітря для України" Олексій Ангурець.

Він стверджує, що слід розуміти загальний стан атмосфери та аналізувати низку факторів. І щоб отримати універсальні загальні дані про стан атмосферного повітря в будь-якому населеному пункті, потрібна сучасна автоматизована система моніторингу.

Водночас оснащення має в режимі реального часу вимірювати у визначених точках параметри атмосферного повітря. Крім того, й відповідати аналізу, паралельному відповідному аналізу з кліматичними даними, температурою, тиском тощо. Все це, зауважує експерт, важливо для розуміння загального стану атмосфери та "об'єктивного стану забруднення того чи іншого міста".

І як приклад наводить ситуацію з Дніпром, яке очолило рейтинг забруднення атмосферного повітря міст України від Гідрометеорологічної служби за 2023 рік.   

"Першим фактором є те, що лабораторні вимірювання, які веде гідрометцентр, не в повному обсязі відповідають сучасному законодавству у сфері моніторингу атмосферного повітря. А також тим методам, що мають використовувати відповідно до законів українських і європейського співтовариства", – пояснює Ангурець.

Тому, каже фахівець, постає питання, наскільки можна вважати цей рейтинг актуальним і нині. Адже станції гідромету не охоплюють всіх показників забруднювачів.

"Сучасне законодавство, яке базується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров'я, включає такі забруднювачі – дрібнодісперсний пил, так званий ПМ-2,5, ПМ-10, ці частки 2,5 та 10 мікром. А Центр узяв приземний азон, так званий О3, – ці забруднювачі не вимірюються гідрометеорологічною службою. Тому рейтинг, який базується на Індексі забруднення атмосфери (ІЗА), має доволі старий індекс і під питанням, наскільки він є універсальним", – вважає Ангурець. 

Разом з тим еколог не відкидає те, що промислові міста, такі як Дніпро, Кам'янське, Кривий Ріг, є забрудненими з викидами шкідливих речовин в атмосферне повітря.

"Але ж потрібно розуміти, що ці рейтинги кожного року оновлюються. Менше із тим паралельно важлива тема стану атмосферного повітря на постійній основі, яка потребує постійних вимірювань і громадських систем моніторингу", – резюмує експерт.

Новини за темою: Викиди парникових газів від пожеж в Україні збільшилися протягом 2023 року майже в 10 разів порівняно з попереднім

Що було в рейтингу?

Торік на основі даних мережі спостережень Національної гідрометслужби України спеціалісти виокремили міста з найбруднішим повітрям. Серед лідерів опинилися Дніпро, Кам’янське, Одеса, Миколаїв, Київ.

У цих містах рівень забруднення повітря за ІЗА характеризували як високий.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського



Науковці пояснювали, що такий рівень забруднення обумовлений концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин тощо.

Новини за темою: В Україні головним джерелом викидів вуглекислого газу під час війни є лісові пожежі й використання пального, – експерт з екології

Додамо, раніше експерт з екології Ангурець повідомляв, що Запорізька, Дніпропетровська та області на заході України мають найвищий рівень викидів в атмосферу. І пов'язано це з поверненням виробництва до рівня, який був до повномасштабного вторгнення 2022 року. 

А найчистіше повітря лишається в сільськогосподарській місцевості, якомога далі від великих міст – це південь України, Карпати й територія, де найменше присутня людська діяльність, зокрема промисловість.

Читайте також:
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Розстріл нацгвардійців у Дніпрі: Солдат-строковик отримав довічне ув'язнення