Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Влітку ЗСУ зможуть отримати український дрон "Шмавік", який є аналогом китайського DJI Mavic. Які переваги вітчизяного коптера та скільки коштує?

Плюс українського дрона – він стійкіший до пошкоджень та РЕБ, ніж китайський
Аналог квадрокоптера DJI Mavic – український удосконалений ударний дрон "Шмавік"
Джерело: Уніан

Україні вдалося створити власний аналог популярного серед військових китайського квадрокоптера DJI Mavic вітчизняний дрон назвали "Шмавік". Forbes дізнався, скільки коштує український коптер, чим кращий за китайський і чому дали таку назву.

Як пише видання, вже влітку українська армія може отримати перші партії вітчизняного аналога китайського Mavic. Коптер розробила українська компанія, яка серійно виробляє дрони різного призначення з 2017 року, у тому числі коптери-бомбери. Однак ні назви компанії, ні імен її представників через військові ризики поки не вказують.

Не "весільний" дрон "Шмавік" характеристики

"Ключове було створити не "весільний" дрон, не коптер для забавок, а саме – військовий. Конструкція "Шмавіка" стійка до пошкоджень, його можна ремонтувати та обслуговувати у польових умовах. Дрон також має штатну систему скиду для встановлення двох боєприпасів по 500 г кожний. З максимальним навантаженням він може літати 35 хв у радіусі 15 км на одній батареї, без боєприпасів – 7580 хв залежно від умов польоту", – розповідає СЕО компанії-виробника. 

І додає, що найважливішою перевагою "Шмавіка" є захищеність від ворожих РЕБ. Також дрон постійно змінює частоти, на яких працює. Система навігації безпілотника працює на основі GNSS-приймача та направленої GNSS-антени.

Приймач відсікає хибні дані та за необхідності, при неможливості протистояти, вимикає роботу із супутниками та переводить дрон в ручний режим керування, пояснює представник компанії.

Ціна комплекту "Шмавіка" складає близько 3 тис. 500 доларів і є аналогічною китайським коптерам. У вартість входить кейс із дроном, смартпульт з 10-дюймовим екраном, п’ять акумуляторів, чотири запасні пропелери, зарядна станція, кабелі та інструментами для ремонту.

"Це надзвичайно важлива розробка. Адже ми дуже залежні від простих в управлінні дронів з Китаю", – зазначила заступниця міністра стратегічних галузей економіки Анна Гвоздяр.

Новини за темою: 16-річний школяр із Вінниччини виготовляє дрони та павербанки для військових

Як дрон отримав назву і скільки його розробляли

Гендиректор компанії каже, що в процесі роботи над прототипом назва коптера постійно змінювалася, один з останніх варіантів – Drone X.

"Назву "Шмавік" запропонувала одна дуже поважна людина в країні і ця назва сподобалась команді", – пояснив посадовець.

Разом з тим, говорить Яковенко з DroneUA, ця назва давно у вжитку українських військових. Приблизно з 2014 року "шмавіками" на фронті називають всі легкі розвідувальні дрони незалежно від їхнього походження. Тому назва вийшла дуже природна.

Коптер розробляли рік, і така розробка коштувала понад 500 тисяч доларів. У лютому цього року дрон пройшов випробування в умовах активних радіоперешкод.

"Захищеність від ворожих РЕБів – на рівні 9597%. Компанія вже виготовила понад 300 штук, щоб роздати військовим для випробувань у бойових умовах", – прокоментував представник розробника.

Виробник "Шмавіків" очікує, що контракти на поставку коптерів державі будуть до кінця весни. До першого червня компанія має намір запустити першу лінію виробництва в обсязі 500 штук на місяць. А план до кінця літа – вийти на виробництво 2 тис. 500 "Шмавіків" на місяць в Україні. Водночас компанія будує виробництво в Польщі.

"Задля більшої безпеки у країні вироблятимуть комплектуючі для "Шмавіка": двигуни, системи керування, надалі – камери власної розробки. Заплановані виробничі потужності обох майданчиків дозволяють виробляти до 5 тис. "Шмавіків" щомісяця і задовольнити річні потреби ЗСУ в 5060 000 Mavic", зазначив СЕО компанії.

Новини за темою: Мінусують російську техніку: На Полтавщині налагодили виробництво FPV дронів із використанням 3D-принтерів

До речі, Україна має дрони, які можуть пролетіти понад тисячу кілометрів. У 2024 році наша держава збільшила виробництво ударних безпілотників далекої дії у десять разів порівняно з показниками минулого року, розповідав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених