Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів

Повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року
Національне військове меморіальне кладовище
Джерело: відкриті джерела

Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) буде повністю інклюзивним, а на могилах загиблих воїнів встановлюватимуть хрести або меморіальні плити. Про це розповів заступник директора держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Старущенко в черговому випуску проєкту "Самохвалов запитує".

Він повідомив, що це буде інклюзивне безбар’єрне середовище. Кладовище буде збудоване в один рівень. Крім того, не буде ніяких бордюрів чи сходів.

"Там, де будуть потрібні підняття рівнів, – облаштують пандуси і підйомники. Взагалі розробники кладовища використовують європейську культуру безбар’єрного середовища. У громадських туалетах на території НВМК будуть не лише кімнати матері з дитиною, а й батька з дитиною", – пояснив посадовець.

А на могилах загиблих захисників, за словами Старущенка, залежно від їхнього віросповідання встановлюватимуть хрести або меморіальні плити.

"Зараз подали на розгляд уряду інформацію, яка буде розміщена на могильних спорудах. Пропонуємо так: спочатку Герб України, фотокартка, прізвище, позивний, військова частина й роки життя. Аналогічну інформацію наноситимуть на плиту. І не буде окремих секторів хрестів і плит, а буде симбіоз", – додав заступник директора держустанови.

Більше про меморіальне кладовище

Зазначимо, в жовтні 2022 року Кабінет міністрів України схвалив створення Міністерством ветеранів ДП "Національне військове меморіальне кладовище".

Вже в серпні 2023-го – реалізацію до серпня 2025 року проєкту НВМК у Гатненській громаді біля Києва. 

А 27 березня в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун повідомив, що перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже наприкінці літа – початку осені 2024 року, а повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року.

Також Ярослав Старущенко говорив, що приблизно 1,5 млн громадян матимуть право бути похованими на Національному військовому меморіальному кладовищі після закінчення війни. І це не тільки загиблі під час війни бійці. 

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters