Втрати орків: 5 0 7 6 5 0 (+1390)
USD
НБУ
40.48
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.82
Готівка
44.75

"Війна в кіберпросторі ніколи не закінчиться": Як з'ясувати, чи стежать за вашим телефоном і що потім робити?

Серед основних індикаторів того, що з вашим телефоном щось не так, є різке падіння його заряду
Джерело: відкриті джерела

Кожен із нас має у своїй кишені чи сумочці гаджет, який щодня полегшує життя, дозволяє лишатися на зв’язку 24/7 та бути у курсі останніх подій. Однак він також може стати й небезпечною зброєю у руках ворога. Вже не раз військові наголошували на тому, що війна у кіберпросторі не спиняється ні на мить і цій загрозі потрібно протистояти. Особливо це стосується військових та цивільних, які можуть перебувати в зоні бойових дій. Про це розповів очільник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генштабу ЗСУ полковник Іван Павленко в інтерв’ю "Українській правді".

Військовий зазначив, що скупчення телефонів може бути великою загрозою для наших бійців. Тож у зоні бойових дій гаджети потрібно вимикати, аби ворог не міг за ними стежити. Це свого часу стало проблемою у 2014 році.

"До речі, у 2014 році у нас було багато втрат саме через використання мобільних телефонів у зоні бойових дій. Це серйозна загроза", – зауважив Іван Павленко.

Також він додав, що у росіян є система "Леєр 3", яка створює оманну базову станцію і вона може на якійсь території виявляти телефони і відсилати повідомлення. Вона не може прослухати розмову, але може визначити місцезнаходження телефону.

Як дізнатися, що за вашим телефоном стежать?

Основним індикатором того, що з вашим телефоном щось не так, є різке падіння заряду.

"Деталі я розповідати не буду, але різке падіння заряду – це індикатор того, що з телефоном щось не так. Це примус перезавантажити телефон. Коли ви перезавантажуєте його, в телефоні з'являється закладка, яка дозволяє отримувати доступ до всіх файлів", – розповів Павленко.

Що робити, якщо за телефоном стежать?

Найбільш дієвим способом захистити себе від стеження є заміна мобільного пристрою.

"Мені довелося двічі міняти телефон, тому що 100% гарантій, що телефон чистий, вам ні один спеціаліст не дасть. Надійніший спосіб – це просто відірвати себе від цього IMEI і номеру", – зазначив військовий.

IMEI – це серійний номер мобільного пристрою, який встановлюється заводом-виробником та є унікальним для кожного мобільного телефону.

Як вберегтися від шпигунства за телефоном?

Аби бути упевненим у тому, що до телефону маєте доступ лише ви, не варто приймати гаджет у подарунок. За словами Павленка, потрібно піти до магазину або попросити когось близького, аби він купив будь-який пристрій "який не був призначений саме для вас". Також потрібно з увагою ставитися до додатків, які встановлені на пристрій.

"Я вам скажу відверто: в телефоні не повинно бути нічого, крім телефонної книги. Telegram у мене в телефоні фізично не існує. Якщо ми спілкуємося, то використовуємо Signal, можливо, WhatsApp. Ну, і в будь-якому разі інформація, яка там передається, має бути обривчаста, якщо ви не знаєте суті, то ви її не зможете скласти до купи", – уточнив військовий.

Він наголосив, що з міркувань безпеки переговори, які стосуються серйозних службових питань, телефоном просто не здійснюють.

До речі, російські хакери намагались зламати планшети ЗСУ для викрадення важливої інформації з поля бою, яка могла б допомогти Кремлю у війні проти України.

Новини за темою: Проросійські хакери атакували Роттердам – найбільший порт Європи

Сполучені Штати та їхні союзники звинувачували у кіберактивності сумнозвісний хакерський підрозділ в управлінні військової розвідки Росії, відомий як Sandworm, який був відповідальним за кібератаки, що призвели до відключення електроенергії в Україні у 2015-му та 2016 роках.

Читайте також:
Міноборони запустило пілотний проєкт з реабілітації військових
США, як і раніше, виступають проти того, щоб Україна била по РФ ракетами ATACMS: А якими тоді можна?
Варшава готова зайнятися навчаннями українського підрозділу з громадян, які втекли до Польщі, - МЗС
Росія може готуватися до агресивних провокацій у Балтійському регіоні, – Зеленський