Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців

Новостворене Центральне управління захисту прав військовослужбовців відповідатиме за розгляд звернень і скарг військовослужбовців
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Цей орган фактично передбачає запуск посади військового омбудсмана. Про це повідомили в Міноборони.

Ініціативу реалізувало Міністерство оборони спільно з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем.

Як зазначили у відомстві, нове управління відповідатиме за розгляд звернень і скарг військовослужбовців, надання первинної юридичної допомоги, проведення перевірок і розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей. Цей орган буде безпосередньо підпорядковуватися оборонному відомству.

Центральне управління захисту прав військовослужбовців перевірятиме такі порушення:

  • забезпечення військовослужбовців;
  • право на відпустку;
  • недопущення зловживання правами командирів;
  • ненадання/недостатнє надання медичної допомоги;
  • соціальні гарантії;
  • порушення гендерної рівності.
Новини за темою: Військові медики скаржаться на неякісні аптечки: Що каже командування

Як розповів міністр оборони Рустем Умєров, управління матиме гарячу лінію, інструменти моніторингу соцмереж, де військові пишуть про порушення своїх прав, а також сили і засоби швидкого реагування на такі сигнали.

"Якщо проведена за моїм наказом перевірка встановить склад злочину щодо порушення прав військовослужбовців, відповідне звернення негайно направлятиметься до правоохоронців. Воїни повинні і будуть відчувати, що їхня гідність для МОУ є найвищою цінністю. І міністерство не дозволить нікому зневажати права військових", – розповів глава оборонного відомства.

Як відомо, в Україні працює механізм, який дозволяє військовим скаржитися на ВЛК, якщо він вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених