Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні хочуть оптимізувати виплати ВПО: Кому можуть обрізати допомогу

У Кабміні вважають, що виплати мають отримувати вразливі категорії переселенців

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть оптимізувати виплати внутрішньо переміщеним особам. Такі вимоги висувають українські партнери, заявила віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

При цьому вона зазначила, що зміни з виплатами пов'язані зі зменшенням дохідної частини бюджету.

"Ми напряму прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери висувають вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо для того, щоб адаптуватися", – сказала віцепрем'єрка.

Вона розповіла, що у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень. Планується, що у 2024 році гроші на допомогу для ВПО знову становитимуть близько 57 мільярдів гривень.

"Уразливі мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, наприклад, адаптувалися, або отримали житло, або мають високооплачувану роботу... підходи мають бути більш справедливими", – уточнила Верещук.

За її даними, в Україні близько 4,9 мільйона осіб, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйона щомісяця отримують виплати. Верещук зазначила, що кількість ВПО постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх до своїх домівок (тоді вони втрачають статус ВПО), однак є і приріст їхньої кількості у зв'язку з евакуацією людей із прифронтових районів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів змінив порядок надання житла внутрішньо переміщених особам для тимчасового проживання. Більш детально про це читайте тут.

Також у листопаді Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та виплат їм держдопомоги.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням