Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Німеччина схвалила постачання 178 танків Leopard 1 для України

Дозвіл отримали німецький оборонний концерн Rheinmetall та компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft
Джерело: відкриті джерела

Федеральний уряд Німеччини схвалив передачу Україні загалом 187 танків Leopard 1. Про це повідомляє SPIEGEL, посилаючись на джерела.

Попередньо відомо, що дозвіл отримали німецький оборонний концерн Rheinmetall та компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG). За цією експортною ліцензію Rheinmetall зможе передати 88 танків, ще 99 зможуть надійти від FFG.

Перші танки Україна зможе отримати не раніше середини цього року.

Також відомо, що багато з цих Leopard 1 вимагають ремонту і поки не зрозуміло, чи можна буде використовувати всі 187 одиниці на полі бою, чи певну частину техніки все-таки пустять на запчастини для відновлення інших бойових машин.

Що було раніше?

25 січня уряд Німеччини офіційно схвалив передачу Україні танків Leopard 2. Тоді вирішили, що на першому етапі Берлін надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу.

Які вони – танки Leopard

Є два види таких танків: Leopard 1 та Leopard 2. На озброєнні Польщі перебуває останній. Всього в країні є більше ніж 240 танків Leopard 2A4 та Leopard 2A5. 

Танк Leopard 1 – наймасовіша важка бойова машина в Європі. Модель Leopard 1 знаходиться на озброєнні 14 країн, 7 із яких – європейські. Перше покоління, що веде історію з 1956 року, знято чи знімається з озброєння. Усього вироблено щонайменше 4744 цих танків, крім іншої техніки з їхньої платформи.

Leopard 2, який прийшов на зміну, розробляють з кінця 1970-х. Танк був випущений у кількості 3600 одиниць (за даними на 2013 рік, кількість зараз більша) – основний варіант для модернізації європейських армій. З 18 операторів танка 12 знаходяться у Європі. Ще шість країн світу планують взяти його на озброєння.

Leopard 1

Перший Leopard був основним танком ФРН до 1980-х років і знаходився на озброєнні до 2010 року. Його серійне виробництво стартувало в 1965 році – крім Німеччини машину збирали або збирають за ліцензією у Норвегії, Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії. Початковою метою проєкту була заміна американських М47 і М48, які армія Західної Німеччини мала на озброєнні у 1950–60-ті роки. Найбільш актуальними є останні моделі A4 та A5 (розробку A6 було згорнуто).

Він отримав зварний корпус і литу башту, машина важила 40 тонн. Довжина танка – 9,54 м, ширина – 3,37 м, висота – 2,7 м. Двигун потужністю 830 к.с. з двома баками 985 чи 1010 л давав можливість розвивати швидкість до 65 км/год. Танк міг долати водні перешкоди глибиною до 1,2 м та 2,25 м з обладнанням для підводного водіння.

відкриті джерела

Основна зброя – нестабілізована нарізна гармата Royal Ordans L7A3 105 мм довжиною 51 калібр. 15 снарядів до неї розташовані у башті, ще 60 зберігаються у корпусі. Другорядне озброєння – спарений кулемет MG3 7,62 мм з боєкомплектом 1250 набоїв. Також у комплекті приціл-дальномір навідника TEAM-1A (збільшення х8 та х16), резервний TZF-1A (х8) та панкратичний приціл командира TRP-1A (x6-x20).

Надалі танк отримав систему стабілізації та термозахист зброї, модернізацію гусениць, пасивні інфрачервоні прилади спостереження та покращений комплект для водного водіння. Пізніше було посилено бронювання башти, покращено фільтри двигуна та захист зброї від ураження. Модифікація A3 отримала зварену башту з рознесеним бронюванням, з великим внутрішнім простором і таким самим захистом, як і в литій.

Leopard 2

Сучасний важкий танк. За тих же габаритів, що й у перших Leopard, представники актуального покоління танків важать 62,2 тонни та більше. Двигун потужністю 1500 л. с. дозволяє бойовій машині розвивати швидкість до 70 км/год. Сучасні модифікації Leopard 2 поєднують найбільш передові розробки в галузі броні, озброєння та оснащення. Багато випущених модифікацій технічно можна розділити на два субпокоління – до і після Leopard 2A5.

Танки оснащені комбінованою багатошаровою бронею з захистом від зброї масового ураження. Початкова броня надалі зазнала безліч значних модифікацій, як і система управління вогнем. Гладкоствольні гармати Rheinmetall калібром 120 мм мають стабілізацію у двох площинах. Додатково встановлено два кулемети 7,62 мм – спарений з гарматою та зенітний. Також на вежі встановлені димарі, що створюють завісу.

Башта та корпус Leopard 2 зварені. Бронювання включає гумові екрани, а також мати з високоміцної тканини з внутрішньої сторони – для зменшення кінетичної енергії та розльоту осколків у разі враження та пробиття броні.

Комп’ютерна система наведення вогнем дає високий відсоток враження цілей, що рухаються. Для наведення необхідно лише поставити на ціль маркер. Система має тепловий датчик, що сприяє виявленню прихованих цілей. Leopard 2 здатний вражати  рухомі об’єкти пересуваючись не найкращими дорогами та різною місцевістю.

Приціл навідника EMES 15 від Carl Zeiss комбінує стереоскопічний та лазерний далекомір. Командирський приціл PERI-R-12 може служити для наведення гармати шляхом поєднання осей прицілу та стовбура гармати. Засоби виявлення цілі включають інфрачервоний детектор та електронно-оптичні підсилювачі. Інфрачервоний модуль встановлений стаціонарно та прикритий бронею.

відкриті джерела

Особливість силової установки – виконання у єдиному блоці. Конструкція дозволяє вийняти та замінити систему двигуна за 45 хвилин у польових умовах. Мотор виробництва MTU обладнаний рідинним охолодженням та турбонаддувом, а також двома двоступеневими очищувачами повітря. Ходова частина має можливість швидкого перемикання з переднього на задній хід при швидкості не більше 8 км/год.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених