Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українські біженки все частіше стають жертвами сексуальної експлуатації в Європі, – Guardian

Підвищений інтерес може спонукати торговців людьми діяти частіше та більш безкарно
Джерело: відкриті джерела

Українські біженки все частіше стають жертвами сексуальних торговців та кібер-вуайєристів. Про це йдеться у дослідженні Thomson Reuters, повідомляє The Guardian.

Деталі

Аналіз тенденцій пошуку в інтернеті показав, що за останні шість місяців різко зросла кількість переглядів порнографічних відео, які нібито показують українських біженців. В січні їх переглянули 275 тисяч разів.

Автори дослідження також стверджують, що з початку вторгнення пошуковий трафік за словами "українське порно" стабільно зростав.

У березні 2022 року дослідження виявили глобальне зростання трафіку за цими словами на 300%.

У Великій Британії спостерігалося 200% збільшення пошукових запитів "український ескорт" порівняно з шістьма місяцями до початку війни, тоді як в Іспанії спостерігалося 600-відсоткове збільшення пошуків за терміном "українське порно", а в Польщі 130-відсоткове зростання. Також спостерігалося зростання кількості пошуків за цими термінами в Австрії, Чехії, Данії, Франції та Швейцарії.

"Наш останній аналіз даних за 2023 рік показує, що інтернет-попит на принизливі матеріали щодо українців – переміщених осіб спонукає торговців людьми примушувати, заманювати та залучати жінок і дітей до сексуальної експлуатації. Ми співпрацюємо з ОБСЄ, щоб мобілізувати світову спільноту для визнання необхідності діяти зараз і захистити вразливих людей від експлуатації", – заявила старший радник із питань правопорушень у Thomson Reuters Хізер Фішер.

Як вербують українок

Одним з найрозповсюдженіших методів вербування українок у сексуальне рабство стало спілкування работорговців з жертвами у чатах, якими користуються українці за кордоном, а також реклама в інтернеті.

За словами спеціального представника і координатора ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми Валіанта Річі, організація знайшла прямі докази цьому.

"Цей аналіз показує, наскільки важливо забезпечити безпеку жінок і дітей, які тікають від війни. Високий попит чоловіків на сексуальний доступ до українських жінок і дівчат створює величезний стимул для торговців людьми вербувати вразливих людей, щоб задовольнити цей попит і отримати від цього прибуток. Ми вже знайшли прямі докази спроб вербування в чатах, якими користуються українці, і збільшення реклами українців в інтернеті", – додав він.

Як убезпечити себе від сексуального рабства

1. Не довіряти 

Торговці людьми можуть використовувати різні тактики, у тому числі із залученням жінок або інших осіб, які "викликають довіру", для початкового контакту та вербування. Зазвичай работорговець пропонує наступне:

– Пропонує роботу з нереально високою зарплатою або умовами, що виглядають занадто гарними, щоб бути правдою.

– Пропонує зустрітися віч-на-віч.

– Пропонує жертві гроші.

– Звертається до жертви без її прохання, наприклад, пропонуючи роботу, транспорт чи іншу допомогу.

– Вилучив або не віддає жертві паспорт чи інші документи, що посвідчують особу, та/або телефон/ноутбук жертви.

– Примушує жертву виконувати роботу, надавати сексуальні та інші послуги без згоди та/або використовує психологічний тиск і маніпуляції, щоб отримати згоду.

– Контролює можливість жертви вільно пересуватися або змушує робити якісь кроки без згоди.

– Наймає на роботу, але не дотримується погоджених умов праці чи оплати. 

2. Мінімізувати ризики

– Намагайтеся не залишатися наодинці, постійно будьте та переміщайтесь у товаристві інших осіб.

– Не довіряйте свої важливі документи нікому, крім уповноважених осіб – поліції, прикордонникам, співробітникам посольств чи консульств – які мають відповідні посвідчення особи.

– Завантажте мобільний додаток "Дія" на свій смартфон, щоб отримати доступ до електронних копій вашого паспорта, водійського посвідчення, студентського квитка, закордонного паспорта.

– Зробіть копії важливих документів і тримайте їх окремо від оригіналів, також збережіть відскановані копії у своїй електронній пошті або у хмарному сховищі.

– Користуйтеся тільки офіційними джерелами інформації. Багато країн підготували спеціальні сайти/вебсторінки для українців, а також започаткували гарячі лінії українською мовою. 

– Майте із собою контактну інформацію посольств та консульств України в країнах транзиту та призначення. Якщо ви втратили паспорт за кордоном або його вилучили насильно, негайно зверніться до консульства України.

– Під час поїздки зберіть якомога більше інформації про те, з ким ви подорожуєте, яким маршрутом і яким транспортним засобом ви поїдете, про пункт перетину кордону та адресу, де ви зупинитесь, а також про інших людей, які можуть бути там у той же час. Поділіться всією цією інформацією зі своїми друзями чи родичами.

– Не приймайте непроханих пропозицій щодо транспортування від неофіційних осіб.

– Перевірте документи, що засвідчують особу людини, з якою ви плануєте подорожувати. Ніколи не сідайте в транспортний засіб самі та намагайтеся подорожувати групою.

– Тримайте ваш мобільний телефон зарядженим.

– По можливості майте при собі готівку, оскільки ваші кредитні або банківські картки можуть не працювати в інших країнах.

3. Не поспішати

Якщо до вас звернулась особа, яка пропонує вам підтримку, зокрема житло чи працевлаштування, не поспішайте і візьміть паузу, щоб поставити запитання та ретельно перевірити інформацію перш ніж приймати рішення. Не піддавайтеся на "терміновість" і "необхідність" надати швидку відповідь, оскільки саме так злочинці дезорієнтують і заманюють своїх жертв.

Розглядаючи пропозицію, поміркуйте над можливістю проконсультуватися з органами влади чи неурядовими організаціями, зокрема звернутися на гарячі лінії з протидії торгівлі людьми. Професіонали обізнані щодо схем, якими користуються торгівці людьми в країні, і їхні поради можуть допомогти вам прийняти більш зважене рішення.

Якщо ви підозрюєте, що спілкуєтеся з торгівцем людьми, і перебуваєте серед інших людей, намагайтеся фізично дистанціюватися та вийти із ситуації. Якщо поблизу є правоохоронці або інші офіційні особи, спробуйте подати їм сигнал. 

Якщо вам загрожує небезпека і ви маєте доступ до телефону, зателефонуйте в місцеві служби екстреної допомоги, поліцію, на гарячу лінію з питань торгівлі людьми в країні перебування або в посольство України в цій країні.

Читайте також:
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль