Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів

Категорія "Жіноче лідерство", де українка Бялецька здобула перемогу, відзначає досягнення жінок на керівних посадах у сферах науки та інновацій
Юлія Бялецька
Джерело: відкриті джерела

Українка Юлія Бялецька вперше отримала престижну нагороду для жінок-інноваторів від Європейського інституту інновацій та технологій. Перемогу вона здобула в категорії "Жіноче лідерство", повідомляє European Institute of Innovation & Technology.

Категорія "Жіноче лідерство" відзначає досягнення жінок на керівних посадах у сферах науки та інновацій.

"Отримання цієї нагороди – не лише особисте досягнення. Це визнання всієї нашої команди і нашого зобов’язання працювати не лише на благо екологічного майбутнього, але і на благо світу, де кожна дівчинка і жінка буде вільно здійснювати свої мрії", – сказала Бялецька.

Нагородження учасниць відбулося у Брюсселі під час заходу Research and Innovation Week. Відзнаки вручила європейська комісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Іліана Іванова.

Про премію

Європейський інститут інновацій і технологій з 2011 року відзначає жінок, чиї революційні напрацювання позитивно впливають на майбутнє людей і планети.

Так Євросоюз прагне не тільки привернути увагу до гендерного дисбалансу у професійному суспільстві, але і спонукати більше жінок і дівчат по всьому світу здобувати знання, будувати кар’єру, займатися підприємництвом.

Про переможницю

Юлія Бялецька разом зі своїм чоловіком Євгеном Томіліним заснували український стартап S.Lab.

З 2021 року компанія займається виробництвом екологічного біорозкладного пакування, що є альтернативою спіненому пластику (полістиролу).

Матеріал для пакування виробляється з двох рослинних компонентів – сільськогосподарських відходів і міцелію (кореневої системи грибів, – ред.). На відміну від звичайного пластику чи пінопласту, ці вироби повністю розкладаються у ґрунті за 30 днів.

Минулого року стартап Бялецької отримував нагороди в Україні та інвестиції в розвиток справи.

"Ми хотіли змінити кількість одноразового пластику, який використовується в пакуванні, тому почали це робити", – зазначила жінка.

Додамо

В Україні в липні 2023 року створили платформу "Місто нуль відходів". Це інтерактивна модель міста, яка зображує сучасну систему управління відходами.

Так, платформа є допоміжним інструментом для громад, охочих зменшити обсяг відходів та раціонально використовувати наявні ресурси.

"Проєкт буде корисним громадам, які працюють над створенням регіональних планів управління відходами. Адже цього вимагає закон. Містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів й перебувають у процесі відбудови. Бізнесам, громадським організаціям та іншим спільнотам, які хочуть, щоб про них дізналися місцеві", – кажуть організатори.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України