Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів

У реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, наразі перебуває понад 40 тисяч посадовців

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні може різко зрости держреєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Про це на брифінгу сказав заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Артем Ситник, повідомляє "Укрінформ".

Ситник говорить, що декларування було призупинено і багато забули подати декларації при звільненні. Це також правопорушення, яке пов’язане з корупцією.

"Зараз у нас понад 40 тисяч повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій. Це може сприяти тому, що кількість осіб у реєстрі порушників може різко зрости. Найбільше декларацій не подали ті особи, які були звільнені з роботи у державній службі у період, коли декларування призупинили.  Маємо більш як 80% повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій це відносно осіб, які вже звільнені", – уточнює заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

Посадовець додає: коли людина не перебуває на державній службі близько року, вона про декларування просто забуває. Втім, це не знімає відповідальності з особи. 

Новини за темою: Коли говоримо про корупцію, треба ще подивитися на толерантність населення до неї, – Лібанова

Реєстр корупціонерів

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр порушників) – це портал, де є інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Нацагентство адмініструє цей реєстр з лютого 2019 року. Реєстр закрили з початку повномасштабного вторгнення Росії.

У вересні минулого року НАЗК відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення.

Відновивши доступ до реєстру, Національне агентство з питань запобігання корупції врахувало аспекти безпеки. Нацагентство за рекомендацією Міноборони в деяких випадках не розкриватиме відомості про місце роботи, посади на час скоєння особою корупційного чи пов'язаного з корупцією правопорушення.

У НАЗК пояснювали, що відсутність доступу до такої інформації значно ускладнювало діяльність державних органів та інших організацій, зокрема під час призначення претендентів на відповідні посади, здійснення публічних закупівель й інших правочинів.

Новини за темою: 55% українців хочуть швидкого покарання корупціонерів, навіть якщо це порушить закон, – опитування

Крім того, законодавство, яке регламентує видалення осіб з цього реєстру через певний період часу, після ухвалення Верховною Радою ще не підписав президент України Володимир Зеленський. Відтак, перебування осіб у цьому реєстрі поки є пожиттєвим.

Нині ж у реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, перебуває понад 40 тисяч посадовців. Найбільше цей реєстр використовують при перевірці здійснення держзакупівель.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень