Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Що вплине на повернення українських біженців на батьківщину? Експерт назвав головні фактори

Він назвав питання повернення біженців в Україну "серйозним викликом" для майбутнього розвитку держави

Біженці, ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Питання повернення українських біженців на батьківщину може стати серйозним викликом для розвитку держави в майбутньому. Про це в ефірі медіапроєкту UWN заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Говорячи про українських біженців, експерт зазначив, що згідно зі світовим досвідом, у людини, яка живе за кордоном до п'яти років, пропадає бажання повертатися на батьківщину.

Однак Воскобойник назвав кілька чинників, які можуть вплинути на повернення біженців в Україну.

"Чітко потрібно розуміти, що для того, щоб повернулися в Україну українці, є головні чотири фактори: це безпека, це робота, це житло, і після того, як людина це все може отримати тут в Україні, то вона буде порівнювати з тим, що вона має вже там, за кордоном", – сказав він.

Експерт наголосив, що уряду вже необхідно створювати програми для залучення трудових мігрантів, оскільки вони приїдуть в Україну швидше, ніж біженці. Приміром, він пропонує залучати мігрантів із бідніших країн, де рівень заробітних плат нижчий.

"На жаль, перші місяці або навіть роки після закінчення військових дій у нас не буде швидкого економічного зростання, у нас не буде зростання заробітних плат, у нас не буде максимального забезпечення людей житлом, житловими приміщеннями з відновленням безпосередньо інфраструктури соціального характеру. І це все буде, звичайно, дуже серйозно гальмувати повернення українців", – додав Воскобойник.

Нагадаємо, Європейська комісія (ЄК) оголосила про можливість подальшого продовження до 2025 року директиви ЄС про тимчасовий захист щодо прийому українських біженців.

Читайте також:
Чехія запустила пілотний проєкт повернення українців додому: Програма розрахована на 430 осіб
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені