Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

СБУ затримала російського "крота", який міг готувати диверсію проти посадовців ЗСУ

Зловмисником виявився мешканець Бахмута, йому загрожує довічне ув’язнення
Джерело: Telegram СБУ

Військова контррозвідка та слідчі Служби безпеки України викрили ще одного зрадника держави у результаті багатоетапної спецоперації у прифронтових районах України. "Кріт" збирав інформацію про західне озброєння та "полював" на системи протиповітряної оборони, аби згодом міг підготувати диверсію проти посадовців Збройних сил України, розповіли в пресслужбі СБУ.

"Фігурант передав агресору інформацію про можливі візити до гарнізону представників вищого командування ЗСУ. У зв’язку з цим перевіряється інформація щодо підготовки ймовірної диверсії проти посадовців Збройних сил. Крім того, зловмисник намагався виявити місця базування української ППО та новітнього західного озброєння", – додали в Службі безпеки України.

Слідство встановило, що зловмисником виявився мешканець Бахмута, якого ще до початку повномасштабного вторгнення завербував представник 72-го розвідцентру ГРУ ЗС РФ Микита Климовський.

Після 24 лютого минулого року росіянин поставив своєму агенту перше розвідзавдання – повідомляти агресору про наслідки повітряних ударів по українському місту. Також окупантів цікавили точні координати мостових переходів у Бахмуті та на його околицях, додали в спецслужбі.

Згодом зрадник отримав від російської воєнної розвідки наступне завдання – прибути до Дніпропетровщини та мобілізуватися до лав Сил оборони. Після зарахування до складу однієї з військових частин ЗСУ ворожий агент збирав інформацію про кількість особового складу та наявне озброєння в підрозділах.

Слідчі своєчасно викрили зрадника, задокументували злочинні дії і затримали його на спробі передачі розвідданих російській спецслужбі. Для комунікації з воєнною розвідкою Росії їхній поплічник використовував Telegram.

Під час обшуків у фігуранта виявили два мобільні телефони, один із яких він використовував лише для зв’язку зі своїм "куратором" з ГРУ.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за держзрадою, вчиненою в умовах воєнного стану. Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Новини за темою: Держзрада ексначальника ГУ СБУ в Криму: Кулініч постане перед судом, йому загрожує до 15 років за ґратами
Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість