Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росіяни підходять до Часового Яру, за Богданівку на Бахмутському напрямку тривають важкі бої: Окупанти хочуть захопити всю Донеччину

Росіяни уже кілька днів кричать про успішне просування біля Часового Яру
Джерело: відкриті джерела

Російські війська у Донецькій області окупували село Богданівку та просунулися біля Часового Яру, Новокалинового та Тоненького. Про просування російських загарбників у Telegram повідомили аналітики DeepState. Згодом у Міноборони України заявили, що Богданівка – під контролем Сил оборони, за неї тривають важкі бої.

"Бахмутський відтинок – ворог атакує в районі Виїмки. Кацапи зайняли Богданівку, сьогодні з'явилося відео невдалої спроби відбити частину села у ворога. Продовжують атакувати піхотою та накатами техніки на Часів Яр", – йдеться у повідомленні.

Водночас в Іванівському стабільна ситуація, ворог не має повного контролю за селом. Крім того, повідомляють аналітики, російські війська штурмували район залізниці біля Новокалинового і мали тактичний успіх силами двох танків, невідомої кількості БМП та за підтримки піхоти. Противник також штурмував район Бердичів та Семенівки, але безуспішно. Тривають ворожі атаки на Нетайлове та Уманське, на підступах до даних сіл ворог зумів закріпитися. Тривають важкі бої у Георгіївці, Новомихайлівці та Красногорівці. Відновилися активні бойові дії на південному сході від Вугледару.

"Загалом важка ситуація зберігається на Донецькому напрямку, але на фоні подій біля Часового Яру, вона виглядає стабільною. Ворог збирає резерви для битви за Часів Яр. Найближчі тижні принесуть багато неприємних і важких новин", – підсумовують аналітики.

DeepState

За Богданівку на Бахмутському напрямку тривають важкі бої, – Міноборони України

У відомстві уточнили, що вночі штурмові групи ворога пробилися на північну околицю міста.

"Богданівка зараз під контролем Сил оборони. Іде бій, ворог не припиняє штурмів", – зазначає Міноборони.

Аналітики побоюються, що окупанти заберуть всю Донеччину

Інформацію про втрату Богданівки підтвердив і український військовий журналіст Богдан Мирошников. Він також повідомляє, що ворог спрямував основні зусилля на обхід Іванівського з півдня та просування паралельно трасі на Костянтинівку через Ступочки.

"Такий маневр очікувався, особливо після того, як окупанти показали наміри атакувати безпосередньо Часів Яр у лобову", – пише Мирошников.

Оглядач наполягає, що особлива увага має бути прикута до всього, що діється на кожному відтинку бахмутського напрямку – "від Майорська з Андріївкою аж до Виїмки, Спірного та Білогорівки".

Мирошников каже, що напрямок має стратегічну важливість, бо вся ця широка ділянка прикриває агломерацію Дружківка – Краматорськ – Словʼянськ. Він підкреслює, що ця агломерація є останньою підконтрольною Силам Оборони на Донеччині.

Тому бої під Бахмутом оглядач вважає ключовими, такими, які визначать стратегічне становище нашої країни надалі. 

Водночас ISW пише, що лінія фронту не змінилася

Російські військові блогери стверджують про просування окупантів під Часовим Яром. Інститут вивчення війни ISW повідомляє про позиційні бої, однак не підтверджує змін лінії фронту.

Донецька область

Тривали позиційні бої під Спірним (на схід від Сіверська) та Роздолівкою (на південь від Сіверська). Під Часовим Яром тривали позиційні бої, однак підтверджених змін лінії фронту немає, повідомляють в Інституті.

Зокрема, російські мілблогери стверджували, що окупанти просуваються на околиці мікрорайону Канал (східний Часів Яр) і до Калинівки від Богданівки (обидва на північний схід від Часового Яру). У РФ також кажуть, що частини російської 98-ї дивізії ВДВ наступають на південно-східну околицю Часового Яру. Бої також тривали на схід від Часового Яру біля Іванівського та на південний схід від Часового Яру біля Кліщіївки. 

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 квітня, показують, що російські війська нещодавно незначно просунулися на північ від Бердичів (на північний захід від Авдіївки) та на південь від Уманського (на захід від Авдіївки). Російські мілблогери також стверджували, що окупанти просунулися в полях на північ і південь від Новокалинового (на північний захід від Авдіївки), але ISW не спостерігав візуального підтвердження цього просування.

Позиційні бої також тривали:

  • на північний захід від Авдіївки в районі Новобахмутівки;
  • на захід від Авдіївки біля Тоненького, Семенівки, Яснобродівки;
  • на південний захід від Авдіївки біля Первомайського та Нетайлового.

Геолокаційні кадри, опубліковані 10 і 11 квітня, показують, що російські війська нещодавно трохи просунулися в південно-східну Красногорівку (на захід від Донецька).

Російські мілблогери стверджували, що їхні війська продовжували просуватися на захід у межах Новомихайлівки (на південний захід від Донецька), але ISW не знайшов візуального підтвердження цієї заяви. Позиційні бої також тривали на захід від Донецька поблизу Георгіївки та на південний захід від Донецька біля Побєди, Костянтинівки (на захід від Новомихайлівки) та Водяного (на південний схід від Вугледару).

На кадрах, опублікованих 11 квітня, видно, як українські сили завдають ударів плануючими бомбами по окупантах поблизу Красногорівки. Повідомляється, що російські сили незначно просунулися в районі кордону Донецької і Запорізької областей під час позиційних боїв 12 квітня.

Російські мілблогери стверджували, що російські війська перетнули річку Мокри Яли та вийшли на південну околицю Урожайного (на південь від Великої Новосілки), але ISW не спостерігав наочного підтвердження цього твердження. Позиційні бої тривали також біля Старомайорського (на південь від Великої Новосілки).

Генштаб ЗСУ про ситуацію на фронті станом на ранок 13

В Україні на фронті впродовж доби відбулося 97 бойових зіткнень. Найбільше ворог атакував на Бахмутському і Новопавлівському напрямках – 33 і 29 атак відповідно. 

"На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка на Донеччині. На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Первомайське та Нетайлове Донецької області", - йдеться у повідомленні Генштабу.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 зенітно-ракетних комплексах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ противника.

Минулої доби на фронті в Україні загинуло більше ніж 1000 російських військових

Втрати Росії у війні в Україні на ранок середи, 13 квітня, складають 1030 окупантів, загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 452 760 військових. Крім того, ЗСУ знищили 23 танки, 47 ББМ та 32 артилерійські системи.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 до 13.04.24 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 452 760 (+1030) осіб ліквідовано;
  • танків – 7169 (+23) од.;
  • бойових броньованих машин – 13 745 (+47) од.;
  • артилерійських систем – 11518 (+32) од.;
  • РСЗВ – 1045 (+3) од.;
  • засоби ППО – 756 (+1) од.;
  • літаків – 347 од.;
  • вертольотів – 325 од.;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9201 (+40) од.;
  • крилаті ракети – 2088 (+1) од.;
  • кораблі/катери – 26 од.;
  • підводні човни – 1 од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 15 396 (+57) од.;
  • спеціальна техніка – 1893 (+5) од.

Лише тиждень тому головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, що українські війська мають певний тактичний успіх на Куп'янському та Лиманському напрямках. Водночас головком зазначив, що ворог намагається вийти на кордони Донецької області, використовуючи перевагу в повітрі, ракетах і артилерійських боєприпасах. При цьому він підкреслив, що Часів Яр залишається під контролем ЗСУ. Спроби противника прорватися в місто були невдалими.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат