Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати

Згідно з Конституцією, нова Верховна Рада може вступити у свої повноваження лише після завершення воєнного стану
Дмитро Разумков
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні не можна проводити вибори. Таку думку висловив ексспікер парламенту, голова міжфракційного обєднання "Розумна політика" нардеп Дмитро Разумков в інтерв’ю UWN.

"Я вважаю, що вибори провести сьогодні не можна, і якщо ми говоримо з вами про Конституцію, то згідно з Конституцією парламент – єдиний беззаперечно легітимний орган до кінця війни, тому що там чітко написано, що нова Верховна Рада вступає в свої повноваження після завершення воєнного стану", – сказав він.

Разумков наголосив, що в Україні окуповані території складають близько 21% від усієї площі держави.

"А якщо ми візьмемо з вами ще зруйновані території або території, які знаходяться під постійним обстрілом і де не можна організувати виборчий процес, то це, я думаю, що можемо говорити про добрі 35%", – додав нардеп.

При цьому зазначив, що треба зробити так, щоб спочатку не депутати перемогли на виборах, а перемогла країна, залишилась країна, перемогла українська армія, перемогла українська економіка, перемогло українське суспільство, а потім, якщо це все відбудеться, то буде країна, в якій будуть можливі вибори.

"Тому що якщо тут з'явиться Росія, то це не будуть вибори, це буде призначення так само, як це відбувається в Росії", – підсумував колишній очільник Ради.

Чи легітимний президент під час війни?

Разумков роз’яснив, що якщо аналізувати термін повноважень Верховної Ради під час війни та термін президента – то тут різні випадки.

"Питання не в легітимності, питання в завершенні строку повноважень – це різне... Якщо ми говоримо з вами про повноваження, я недарма казав про Верховну Раду, там продовження на весь проміжок воєнного стану. Тільки він завершиться, розпочнеться процес виборів вже, президент – інша ситуація. У нього згідно з Конституцією написано чітко – п'ять років. Немає п'ять років плюс воєнний стан чи щось інше, немає. Опоненти кажуть, що згідно зі ст. 108, там є неперервність влади, він виконує свої обов'язки, поки не пройде інавгурація нового президента, – 100%, але є маленький нюанс, це відбувається, коли відбулися вибори, президент їх програв і є 30 діб, до 30 діб, коли в свої нові повноваження має вступити новий президент, оці 30 діб виконує повноваження президент України, який програв вибори", – каже він.

За словами Разумкова, у такому разі глава держави мав піти минулого року до Конституційного суду, отримати папірець, в якому було б написано, що він продовжує свої повноваження до завершення воєнного стану, або було б написано "повноваження президента тривають п'ять років, після цього він має добровільно їх передати голові Верховної Ради".

Коли в Україні мали б бути вибори

Якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, то у жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, у березні 2024-го – президентські, а восени 2024 року – місцеві.

Проте наразі у нас оголошено воєнний стан, який діятиме щонайменше до 13 травня 2024 року.

У листопаді 2023 року всі політичні сили, які представлені у Верховній Раді, підписали меморандум про проведення наступних виборів лише після закінчення воєнного стану.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський