Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Міністр юстиції пояснив, чому Україна досі не оголосила стан війни

Малюська зазначив, що оголошення війни не має жодного юридичного сенсу
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україні немає сенсу оголошувати війну, адже всі норми права, які стосуються війни, і так вже застосовані. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська, передає BBC News Україна.

"Не лише по термінах повноважень (президента та Ради, – ред.), є і багато іншого, що в Конституції стосується воєнного часу – воно сформульовано неідеально, м'яко кажучи. Що, безумовно, дає підстави для різних "теорій змови". Один з прикладів – це десь хтось комунікує в соціальних мережах, можливо, і те, що розганяється Росією – що типу Україна не оголосила стан війни", – каже він.

За його словами, те, що Україна на третьому році повномасштабного вторгнення оголосить війну, – нічого не змінить. Також це ніяк би не вплинуло у лютому чи березні.

"Юристи, які спеціалізуються на міжнародному гуманітарному праві, абсолютно спокійні і все розуміють, що це нічого не змінює, оголошуй не оголошуй – у нас іде війна, і всі норми права, які стосуються війни, вони застосовані до України і до війни, яку ми ведемо. Оголошення чи неоголошення не має жодного юридичного сенсу. Більше того, окремі юристи взагалі ставлять під сумнів правильність того, щоб хтось оголошував стан війни. Тому що якщо на когось нападаєш і оголошуєш війну – це злочин агресії. Якщо ти захищаєшся – тобі не треба нічого оголошувати. Ти захищаєшся – само собою є війна і відповідні норми на тебе поширюються", – пояснив Малюська.

Чим відрізняється воєнний стан та стан війни?

Відповідно до Конституції України, запровадження воєнного стану та оголошення стану війни належить до повноважень президента та Верховної Ради. Глава держави виступає з відповідною ініціативою, а парламент її затверджує.

Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Тобто під час воєнного стану можуть встановлюватися окремі тимчасові обмеження прав і свобод, він має безпосередній вплив на процеси всередині країни і стосується виключно внутрішньополітичних процесів.

Визначення "стану війни" в українському законодавстві немає.

Натомість у міжнародному законодавстві оголошення війни розглядається як дія агресора чи держави, яка має намір вчинити акт агресії. Як наслідок, держави просто перестали оголошувати війну одна одній, а військові дії проводили під виглядом різних операцій чи взагалі ігнорувати свою причетність до них.

На відміну від терміну "воєнний стан", термін "стан війни" стосується і зовнішньополітичних процесів.

Як довго в Україні триватиме воєнний стан?

Нещодавно Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні. Вони діятимуть щонайменше до 11 серпня 2024 року

Читайте також:
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"
"Резерв+" помилково показав, що ви у розшуку: Що робити