Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Кулеба спростував чутки, що посланець Китаю закликав Європу визнати російськими території України

Київ продовжить вести діалог з Пекіном, але відповідно до трьох базових принципів

Дмитро Кулеба

Джерело: Уніан

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба спростував інформацію, що з’явилася в ЗМІ, про те, що китайський посол Лі Хуей у межах свого турне Європою для сприяння "врегулюванню" війни Росії проти України пропонував закликати до негайного припинення вогню. Про це глава МЗС сказав під час свого відеозвернення.

Кулеба зазначив, що після появи цієї інформації він зв’язався зі своїми європейськими колегами зі столиць, куди приїздив Лі Хуей, і жоден з них не підтвердив її.

"Жоден з дипломатів не підтверджує, що озвучували чи вели перемовини про те, щоб визнати за Росією ті території, на яких зараз в Україні РФ перебуває. Закликаю вас зберігати холодний розум, здоровий глузд, не реагувати емоційно на кожну публікацію. Ми контролюємо процес, ніхто за спиною України робити проти нас нічого не буде", – зауважив міністр.

І додав, що Україна продовжить вести діалог з Китаєм, але відповідно до трьох базових принципів: "взаємна повага до територіальної цілісності, жодні пропозиції, які передбачають територіальні поступки, Україна розглядати не буде, ніякого замороженого конфлікту".

Що передувало?

Напередодні спецпредставник Китаю Лі Хуей під час поїздки Європою закликав домогтися негайного завершення війни в Україні, віддавши Росії захоплені території.

У матеріалі The Wall Street Journal йдеться про те, що китайський посланник, спрямований на просування мирного плану Пекіна по Україні, ніс чіткий сигнал: союзники США в Європі повинні заявити про свою автономію і закликати до негайного припинення вогню, залишивши Росії у володінні частини свого меншого сусіда, які вона зараз окупує.

The Wall Street Journal

Однак в матеріалі йдеться, що європейські офіційні особи відкидають спроби Китаю розколоти Захід.

За інформацією джерел газети, Лі Хуей отримує "прохолодний прийом" у Європі.

Раніше

Представники Німеччини зустрілися з Лі Хуеєм у Берліні 24 травня і закликали Китай вплинути на Росію в контексті українського конфлікту та не постачати Москві зброю. Китайська сторона ці звинувачення відкидає.

У п'ятницю Лі Хуей прибув до Москви для обговорення варіантів вирішення конфлікту.

Новини за темою: Влада Китаю відмовилась купувати російське зерно, – Bloomberg

Раніше спецпредставник КНР заявив, що Китай підтримує ініціативи Європи щодо України, засновані на першопричинах кризи, і має намір послідовно сприяти мирним переговорам та політичному врегулюванню.

Турне дипломата Європою розпочалося в середині травня, він уже відвідав Київ, Варшаву, Париж, Берлін і Брюссель, але поки не принесло конкретних результатів, зазначають експерти.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС