Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Коаліція дронів": Латвія відправить Україні першу велику партію безпілотників

Також Рига виділятиме на розвиток коаліції дронів щонайменше 10 млн євро на рік

Ілюстративне фото

Джерело: AFP

Уряд Латвії на засіданні 16 квітня ухвалив рішення про відправку першої партії безпілотників в межах "коаліції дронів", яку ініціювала країна. Про це сказала прем’єр-міністерка Евіка Сіліня, пише Delfi.

Цим рішенням уряду відправляють першу велику партію. Бо до того відправлення дронів Рига робила на громадські пожертви.

"Це перший важливий внесок Латвії в цю коаліцію. У закупівлях задіяна місцева індустрія, і це означає, що коаліція дронів активно набирає обертів для підтримки України. Дрони для України вирізняються високою якістю і пройшли перевірки", – зазначив міністр оборони Андріс Спрудс.

Водночас Рига виділятиме на розвиток коаліції дронів щонайменше 10 млн євро на рік. Амбіція країн, що входять до коаліції, – забезпечити мільйон дронів для потреб України.

Новини за темою: "Ми повинні допомогти Україні виграти цю війну". Розмова з послом Латвії Ілгварсом Клявою

Коаліція дронів від Латвії

Зауважимо, в січні Спрудс заявив, що Латвія досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 держав для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотників. 

Ця заява була першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників після того, як план представили на зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні минулого року.

Водночас глава латвійського оборонного відомства тоді відмовився надати подальші подробиці проєкту з безпілотників, мовляв, "зараз перебувають на етапі, коли наближаються до 20 партнерів".

Дрони були на першому місці у списку військової техніки, яку шукало українське військове керівництво. Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які вона розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

До речі, 11 квітня президент України Володимир Зеленський разом з латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом підписали двосторонню безпекову угоду між країнами. З-поміж іншого, Латвія сприятиме нашому вступу до Європейського Союзу й НАТО.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням