Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Авто українців вилучатимуть на потреби ЗСУ: Як це відбуватиметься

Вилучатимуть автомобілі в осіб, які мають два та більше транспортних засобів
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Представники ТЦК і СП можуть вилучити транспортний засіб на потреби ЗСУ в українців, у власності яких є більше одного транспортного засобу. Про це йдеться в законі про мобілізацію (№10449).

Тобто, якщо особа має два транспортні засоби, то один може бути вилучений на потреби ЗСУ. Мобілізувати транспортний засіб можуть представники ТЦК і СП. Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Юрист практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Ярослав Звоненко пояснив, за яких умов і у кого можуть забирати транспортні засоби, передає "РБК-Україна".

Перед тим як забирати автомобіль, мають провести оцінку авто, і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Юрист нагадує, що порядок вилучення транспортних засобів вже був передбачений постановою Кабміну "Про затвердження Положення про військово-транспортний обовʼязок" №1921, також – законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та законом України "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану".

"Треба розуміти відмінність між відчуженням та мобілізацією транспорту. В першому випадку людину позбавляють права власності на транспортний засіб, що має засвідчуватись Актом приймання-передачі та відбувається за умови повної або часткової компенсації, у другому випадку транспортний засіб вилучається тимчасово, його не позбавляють права власності та повернуть власнику. Мобілізувати транспортний засіб можуть ТЦК та СП, СБУ, а також відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки", – каже він.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обовʼязково мають провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості автомобіля. Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість.

Які ще пункти про авто прописані в законі про мобілізацію?

У документі зазначаються, що обмежити у правах на керування автомобілем можуть ухилянтів.

Є тільки два вийнятки: 

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування. (Ймовірно, йдеться і про водіїв, які використовують систему "Шлях". Також варто нагадати, що понад 90% служб таксі в Україні працюють нелегально.);
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю".

Проте зазначимо, що самостійно ТЦК це не може зробити. Обов’язково має бути рішення суду.

Читайте також:
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink