Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції

Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію
Джерело: відкриті джерела

У зв’язку з тим, що всі шість енергоблоків перевели у стан "холодного зупину", тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція перейшла у більш безпечний режим. Про це заявив експерт із ядерної енергетики, очільник державної інспекції ядерного регулювання у 2017–2021 роках Григорій Плачков в ефірі UWN.

"Дійсно, коли атомні енергоблоки знаходяться в стані "холодного зупину" – це більш безпечний режим роботи, тому що коли один енергоблок знаходився в стані "гарячого зупину" – це від 5% до 10% його потужностей, для охолодження цього енергоблоку треба більша охолоджувальна спроможність. Тому коли всі шість атомних енергоблоків знаходяться у стані "холодного зупину" – це дійсно більш безпечний стан", – каже він.

Можливі провокації з боку РФ

Плачков зазначив, що заява російського диктатора Володимира Путіна, що до 40-річчя під'єднання Запорізької атомної електростанції вони будуть намагатися запустити один енергоблок – це тривожний дзвінок.

"Тому що, по-перше, персоналу там немає ліцензованого, він є, але його недостатньо. По-друге, куди вони будуть видавати цю електроенергію. Тому там досі залишається багато безпекових питань", – пояснює експерт.

Він додав, що після зруйнування і підриву греблі Каховського водосховища – це достатньо великі ризики, оскільки відсутня вода. І можуть піти якісь непроєктні або запроєктні події на атомних енергоблоках, тому що паливо в активних зонах залишається і гріється і необхідно 24 на 7 відводити залишкове тепло від реактивних реакторів.

В чому різниця між "холодним" і "гарячим зупином"?

"Холодний зупин" є безпечним станом для ядерного реактора, оскільки він заглушений за низького тиску та низької температури охолоджувальної води. Під час "холодного зупину" ядерний реактор не генерує електроенергію. Він може перебувати в такому стані нескінченно довго за умови під'єднання до енергоживлення.

У "гарячому зупині" додатково із зовнішнього контуру відбирається перегріта вода (близько 280°C). Її використовують у системах централізованого опалення взимку, а також у системах гарячого водопостачання ЗАЕС та Енергодара впродовж усього року. Це робиться за допомогою помп, які працюють від зовнішньої електроенергії.  

Передісторія

У п'ятницю, 12 квітня, окупаційна влада розпочала переведення енергоблока №4 Запорізької АЕС у стан "холодного зупину". Таким чином у такий стан були переведені усі шість енергоблоків.

Станція перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі. З вересня 2022 року Запорізька АЕС не виробляла електроенергію, однак з жовтня 2022 року принаймні один генератор станції залишався у стані "гарячого зупину", зокрема задля роботи централізованого опалення, а також технологічної пари для переробки рідких відходів на майданчику.

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС