USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У Туреччині 7-денний траур за загиблими внаслідок землетрусу

07.02.2023 10:00

Найпотужніший за 100 років землетрус стався вночі в Туреччині та Сирії. Підземні поштовхи досягали магнітуди понад 7 балів. Земля буквально здригалася під ногами - кажуть очевидці.

За дві хвилини поштовхів стихія наробила у Туреччині чимало лиха. Деякі міста – зруйновані вщент. 

Налякані люди бігали вулицями, рятуючись від смертоносного стихійного лиха. Рух автівок паралізували тріщини, що вкрили асфальт.

Внаслідок землетрусу в Туреччині вибухнув газопровід. Стихія повністю зруйнувала злітно-посадкову смугу аеропорту турецької провінції Хатай. Повністю зруйнована історична фортеця в Газіантепі, яка була під охороною ЮНЕСКО. Поштовхи відчували на Кіпрі, у Лівані, Грузії та Ізраїлі.

У Сирії під удар стихії потрапили підконтрольні владі території, так і провінція Ідліб, зайнята формуваннями збройної протурецької опозиції. У країні повністю зупинено залізничне сполучення. Найбільші руйнування в провінціях Хама, Алеппо і Латакія.

Після землетрусу в регіоні відчувалися ще сильні афтершоки. Кількість загиблих внаслідок стихійного лиха у Туреччині та Сирії перевищила 5 тисяч людей. Загалом, за оцінками ВООЗ, понад 23 мільйони осіб могли постраждати від землетрусу, зважаючи на щільність населення регіону. А значить жертв може бути у 8 разів більше.

Тільки у Туреччині зруйновано близько 6 тисяч будівель. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган заявив, що стихія стала найпотужнішою з 1939 року. Рятувальники та місцеві жителі досі шукають під завалами тих, хто вижив. У країні оголошено надзвичайний стан. Оголошено семиденний національний траур. 

Офіційна Анкара просить міжнародної допомоги, аби впоратися з наслідками.





Відео за темою
Відбудова Охматдиту. Як лікарня відновлюється після трагедії Відбудова Охматдиту. Як лікарня відновлюється після трагедії
"Місія рятувати життя": Фонд "Надія" допомагає ЗСУ на передовій
Яка роль Китаю у майбутніх перемовинах між Україною та Росією? Яка роль Китаю у майбутніх перемовинах між Україною та Росією?
Незаконне знесення садиби Зеленських у Києві: Розслідування, протести та наслідки Незаконне знесення садиби Зеленських у Києві: Розслідування, протести та наслідки
Завантажені нещодавно
Побудова нового енергоблоку коштує близько 10 млрд доларів, - Юрій Корольчук Побудова нового енергоблоку коштує близько 10 млрд доларів, - Юрій Корольчук
Суд дав КОЛОСАЛЬНІ застави! Чому їх розміри настільки абсурдні? Суд дав КОЛОСАЛЬНІ застави! Чому їх розміри настільки абсурдні?
60 млн гривень на вітер чи на будівництво? Продаж електроенергії та до чого тут Коломойський 60 млн гривень на вітер чи на будівництво? Продаж електроенергії та до чого тут Коломойський
Чи буде покарання за Чи буде покарання за "синю" гілку метро? Ведеться розслідування