Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Єврокомісія виділяє 1 мільярд євро на швидке відновлення України

Гроші підуть на відбудову шкіл і шпиталів

Президент України Володимир Зеленський, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час саміту Україна – ЄС, у Києві, 3 лютого 2023 р. Фото УНІАН

Джерело: Уніан
 
Європейська комісія виділяє 1 мільярд євро на забезпечення швидкого відновлення шкіл, шпиталів в Україні. Для цього вже існує спеціальний секретаріат для координації процесу. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції за результатами саміту Україна – ЄС, повідомляє "Укрінформ".

Крім відновлення зруйнованих будівель, що спричинено ударами армії РФ по обʼєктах інфраструктури, відновлення потребують школи, шпиталі, лікарні, дороги в Україні.

"Саме тому ми починаємо зі швидкого відновлення. Це частина більш комплексного процесу відбудови. Я готова оголосити, що перший мільярд буде надано для забезпечення відновлення. Ми вже маємо спеціальний секретаріат, який працює і починає координувати ці процеси, тож ми можемо почати негайно", – сказала президент Єврокомісії.

Новини за темою: На саміті Україна – ЄС Євросоюз підтримав формулу миру Зеленського

Загалом протягом минулого року з початку російського військового вторгнення в Україну ЄС надав Україні допомогу на загальну суму 49 мільярдів євро.

Крім того, вчора, 2 лютого, Рада Євросоюзу виділила Україні сьомий пакет допомоги у розмірі 500 млн євро. Також країна отримає 45 млн євро на місію військової допомоги ЄС.

Сьогодні в Києві відбувся саміт Україна – ЄС. На ньому домовилися про наступне: 

  • У Єврокомісії погодилися надати проміжні висновки щодо успіхів України у виконанні умов для вступу до ЄС навесні 2023 року.
  • Обговорили санкції проти російської ракетної програми, розширення енергетичних та персональних санкцій.
  • Сторони погодилися у необхідності створення правового механізму для притягнення Росії до відповідальності. Україна віддає перевагу створенню спеціального трибуналу.
  • Представники ЄС зобов'язалися надавати політичну, військову та гуманітарну підтримку стільки, скільки це буде потрібно. Євросоюз також буде підтримувати Україну фінансово.
  • ЄС надав Україні військову допомогу у розмірі понад 3,6 млрд євро у рамках Європейського фонду миру та запустив місію для навчання 30 тисяч військових.
Читайте також:
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, - Bloomberg
Росіяни на Харківщині перейшли до нової тактики, яка могла призвести до великих втрат, – ISW
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні ввели екстрені відключення світла