Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Війна проти Росії – це наша війна. Розмова з очільником "Союзу гагаузів України" Василем Келіогло

Президент Всеукраїнської громадської організації "Союз гагаузів України" Василь Келіогло в ефірі TAK TV. 
Джерело: UWN

Хто такі гагаузи? Скільки їх мешкає в Україні? Скільки гагаузів захищають Україну та чи вважають вони війну проти Росії своєю? Що відбувається в Молдові? Чи відчувають гагаузи проблеми, пов'язані з мовним законом, ухваленим в Україні? 

Андрій Булгаров в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" поспілкувався з президентом Всеукраїнської громадської організації "Союз гагаузів України" Василем Келіогло. 

Хто ж такі ці гагаузи і чому ви вирішили про них розказати?

Гагаузи – це тюркомовний народ, який мешкає в Молдові і Україні,  але це південна група гагаузької мови. Це народ, який дуже довго йшов до України, але близько 200 років мешкає на території Одеської та Запорізької області. У нас є своя культура, у нас є свої традиції, у нас є звичаї, ми мешкаємо в такому регіоні, який називається Бессарабія, або Буджак, і наші люди дуже люблять свій край.

Скільки гагаузів приблизно мешкає в Україні?

У 2001 році офіційно було 32 тисячі. Але завдяки переселенню з Молдови, наприклад, у Ренійському районі, там гагаузькі села, дуже багато мешкають. В Ізмаїлі і в Одесі теж, і тому десь близько 40 тисяч гагаузів мешкають в цілому в Одеській області.

Гагаузи можуть бути мостом між Україною, Туреччиною, Азербайджаном і іншими тюркомовними і тюркськими країнами. Щобільше, на практиці гагаузи зараз працюють в консульстві України в Туреччині, в посольстві України в Туреччині і деякі працювали в Туркменістані, які теж представляли Україну і не тільки на дипломатичному рівні, а й на культурному, на освітньому рівні. Ми зараз представляємо Україну як тюркомовний народ, і ми насправді корінний народ України. На жаль, в законі поки ні, але ми працюємо над тим, щоб ми мали законне право.

Минулого чи позаминулого року українка-гагаузка виграла турецьке "Євробачення". Як це взагалі можливо?

Це було у 2020 році. Це можливо, тому що наш народ талановитий насправді. Крім цього, це дуже працьовита людина. До речі, у неї така історія, що родина Папазоглу була відправлена в Сибір при СРСР. Їм потім не дали повернутись до свого села і казали: "Ідіть десь в інше місце". Вони в Калуші почали жити і потім вона там народилась, і батьки, і дідусь теж чистокровні гагаузи.

Я хочу сказати, що ця людина настільки полюбила гагаузьку мову і культуру, що вона дала своє добро для того, щоб брати участь. Вона дійсно серед 30 учасників стала першою.

Гагаузи переходять в іслам?

Дуже рідко, тому що у нас віра настільки глибока, настільки фанатичні гагаузи, якщо вірять... Тому той міф, що гагаузи були, наприклад, болгарами, стали тюркомовними гагаузами після того як османи прийшли і завдяки тому, що був тиск на гагаузів, – не було такого. Тому що є така нація, як помаки в Болгарії, вони мусульмани, але розмовляють болгарською мовою. Розумієте, не може бути такого. Гагаузи – це народ, який в Україні після великого переселення народів з Алтаю в Болгарію, а потім Бессарабію.

Гагаузькі православні церкви... їх нищили османи, дуже сильно нищили. І це теж є одна із причин, чому вони перебралися років 300 тому саме на територію Південної України, тобто Бессарабії...

Я вам скажу, що такого було небагато. Тому що тюркські племена половців, печенігів були язичниками, а потім, коли Візантія запропонувала гагаузам приєднатися до свого війська, тоді вони і прийняли православʼя, а потім, коли прийшли турки-османи, то вони дуже непогано ставились до гагаузів, тому що вони були браття. Навіть податки гагаузи платили менше, ніж болгари. 

Зараз багато гагаузів воюють, захищають нашу країну...

Я скажу, що з кожного села близько 40 чоловіків захищає свою родину, а це 20 сіл зі всієї України. У нас навіть є герой України –  це Микола Палас з Дмитрівки, це  Болградський район.

Крім того, хочу сказати, гагаузи є волонтерами. Ми відкрили разом з нашою організацією гуманітарний центр. Нам дуже допомагали турецький бізнес, з Німеччини турки, потім з Франції і з інших країн. Це наша війна. Війна прийшла на наш поріг, і ми будемо захищати свою вітчизну.

На території Молдови знаходиться Гагаузька автономія, яка має певний автономний статус, але при цьому це на сьогодні повністю проросійський анклав.  Як так сталося?

Я скажу так. Дійсно до цього, поки в Одесі, в Ізмаїлі не падали бомби, ракети, то деякі наші гагаузи, які мешкають в Україні, теж вважали, що Росія наш брат, не може бути так, що вона буде на нас кидати ці ракети. А коли їхні діти почали дзвонити своїм батькам і казати: "Мати, батько, це нас вбивають, вбивають наші брати..."

Але це не брати, це варвари, це агресор, який прийшов нас вбивати, – це одне. Друге – стосовно молдавських гагаузів, дуже добре там пропаганда пропрацювала, на жаль. Та влада, яка була в Гагаузії з 94-го року, коли сформувалась Гагауз Єрі, був такий Кройтор, і тільки рік був насправді дійсно патріотичний Башкан, який працював на гагаузів.

Молдова – там як вся Одеська область, і на території цієї "Одеської області", уявіть собі, є ще два проросійських анклави – це Придністров’я і Гагаузія, яка теж проросійська. Тобто що там залишається тій Молдові, кілька міст...

Я хочу сказати, що Уложення – це основний закон Гагаузії, який не повинен виходити за рамки Конституції Молдови. Є така стаття, 10 стаття Уложення, де насправді пишеться, що якщо Молдова змінить свій статус, то ми маємо право на самовизначення, і гагаузи цим користуються. Дивіться – ви в Євросоюзі, ми або будемо окремо незалежними або приєднаємось, наприклад, до Росії.

Тому і я кажу, що це мусується, цю інформацію народ не розуміє, як це буде, але, як кажуть, топлять за Росію, розумієте? Зустріч з Путіним, наприклад, і Гуцул (Євгенія Гуцул, – ред.), це що? Це шоу. Я на 99% думаю, що це випадкова зустріч. Це настільки піар зробили, щоб з цеї Гуцул потім зробити опозиціонера. За два місця до виборів її взяли і зробили башканом. Гроші все вирішують.

Чого проголосували за неї?

Тому що купували людей, купували всіх.

Зараз Україна призначила посла в Молдові Олексія Данілова. Треба говорити про, скажімо так, активну позицію України саме в Молдові. Призначення Олексія Данілова зможе зрушити цей процес?

Я вважаю, що це дуже добре, що Данілов став послом України в Молдові, тому що він силовик, він знає проблему і він може вплинути на ситуацію між Молдовою і Гагаузією. Стосовно Гагауз Єрі – це шорська команда зараз. Шор – це той чоловік, який вкрав мільярд в Молдові. Це громадянин Молдови, який був спочатку в Ізраїлі, а зараз він в Росії і ця команда стала очолювати Гагауз Єрі, на жаль. Навіть серед 10 кандидатів всі були проросійські, ні одного промолдовського або прогагаузького не було. Данілов, я вважаю, що, мабуть, з цим впорається і зможе налагодити контакт з продемократичними силами Гагаузії.

А в тебе є спілкування з кримськими татарами теж. Що ти можеш сказати про цю співпрацю?

Я скажу, що ми у 2013 році зібралися з тюркомовним народом України і заснували тоді Конгрес тюркських народів України. Там були в тому числі і кримські татари. Але, на жаль, у 2014 році почалася війна, тому це відклали на безвік. З кримськими татарами в мене дуже теплі відносини, з Чубаровим і іншими теж нашими друзями. Ми зараз разом з ними будемо намагатись, щоб наш гагаузький народ теж був корінним, тому будемо співпрацювати в цьому питанні –  це одне. Наприклад, стосовно переходу з кирилиці на латиницю, ми свої документи, які у нас були, ми віддали їм, тому що ми у 2007–2008 перейшли в Україні на використовування гагаузької мови з кирилиці на латиницю, а вони ні. Тому ми отак співпрацюємо. До речі, ми разом з представником кримськотатарського народу входимо до Асоціації національно-культурних товариств Європи і там є тюркський департамент. Ми там разом з ними працюємо.

Чи відчуваєте цю проблему з мовним законом? Гагаузи стикаються з проблемами в освіті, якими?

Я скажу так. Гагаузи стикаються з проблемами, які на міському рівні не вирішуються. Наприклад, мовний закон нам дозволяє до 18 годин в місяць вивчати гагаузьку мову офіційно. Але на рівні шкіл, директорів шкіл і вчителів... наприклад, в Котловині година на тиждень – це чотири години на місяць, в іншому селі – дві години, наприклад, максимум три години на тиждень.

Я почув таку фразу, що гагаузька мова зараз зникає...

100 відсотків. ЮНЕСКО це офіційно визнала. Я вважаю, що йде асиміляція не тільки в Гагаузії, не тільки в містах, але і в селах. Я теж вважаю, що це радянська влада ще зробила, і ми це не можемо зупинити. Тому що радянська влада робила радянського громадянина. І тоді наші батьки... їм простіше розмовляти російською мовою.

UWN

 

Читайте також:
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський