Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні можуть відмінити 47% ліцензій і дозволів

Йдеться про архаїчні й застарілі дозволи

Засідання Кабміну

Джерело: відкриті джерела

Міжвідомча робоча група (МРГ) з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності рекомендувала Кабміну скасувати 47% ліцензій і дозволів. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Що пропонується скасувати

Зокрема, комісія пропонує скасувати такі архаїчні норми, як необхідність погодження з Держпраці Інструкції про порядок прибирання пилу у виробничих приміщеннях або Графіку аналізу повітря на робочих місцях на запиленість і загазованість.

Пропонується також скасувати:

– дозвіл на реекспорт товарів, що походять з інших країн;

– погодження для видачі ліцензій на здійснення експортних операцій з нафтою сирою українського походження та газу природного у газоподібному стані українського походження за зовнішньоекономічними контрактами (договорами);

– індивідуальні (разові ліцензії) у сфері експорту-імпорту та інше.

Також рекомендовано оптимізувати (оцифрувати, привести у відповідність до Закону України "Про адміністративні послуги" і спростити) ще близько третини інструментів, що належать до сфери компетенції Міністерства економіки.

Усього запропоновано скасувати 47% ліцензій і дозволів. Таке безпрецедентне рішення має на меті суттєво розширити економічні свободи в Україні і стимулювати розвиток підприємництва. Відповідне рішення було ухвалено на першому засіданні МРГ з дерегуляції 26 січня 2023 року.

Довідково:

Україна займає 130 місце у світі за рейтингом економічних свобод (Economic Freedom Index) і має лише 54 зі 100 балів, що відносить нас до категорії переважно економічно не вільних країн. Дерегуляція має на меті змінити існуючий стан речей і суттєво розширити рівень економічних свобод в Україні для подальшого економічного зростання.

 
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні