Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні 20% підприємств зазнали руйнувань внаслідок війни

Кожна п'ята вітчизняна компанія постраждала через війну РФ проти України

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

20% українського бізнесу безпосередньо зіткнулись із руйнуваннями, тоді як 70% втратили доходи. Про це йдеться у звіті Світового банку, який побудований на опитуванні підприємців та аналізі відкритих джерел.

Зазначається, падіння доходів зазнали 70% респондентів. У середньому дохід підприємств впав вдвічі відносно 2021 року. В регіональному розрізі найбільше постраждали східні області, де дохід впав втричі, меншою мірою постраждав південь країни, де падіння в середньому фіксують на рівні 60%, у західних областях цей показник становить приблизно 40%.

Внаслідок бойових дій приблизно 20% підприємств зазнали руйнувань. Як і у випадку із доходами, найбільших руйнувань зазнав схід країни, де приблизно 47% підприємств зустрілись з руйнуваннями, меншою мірою це стосується південних областей, де показник становить 29%. Найбільш постраждалою галуззю від воєнних дій є металургія, яка втратила більш ніж 60% капіталізації.

Світовий банк також перераховує перелік проблем, з якими зіткнувся український бізнес, окрім безпосередньо знищення внаслідок війни:

  • проблеми з енергопостачанням після російських обстрілів;
  • порушення логістики через бойові дії та блокаду;
  • падіння попиту;
  • нестача робітників через мобілізацію та виїзд за кордон;
  • нестача фінансів.

Всесвітній банк пророкує українській економіці незначне відновлення після падіння у більш ніж 30% за 2022 рік. Ріст ВВП у 5% за 2023-й повʼязують зі значними витратами держбюджету.

Новини за темою: "Перспективи похмурі". ООН дала прогноз для світової економіки на 2024 рік

Нагадаємо, Світовий банк в оновленому огляді спрогнозував уповільнення зростання ВВП України у 2024 році до 3,2%. За даними банку, наразі досягнутий обсяг реального ВВП України приблизно на 30% нижчий, ніж до повномасштабного вторгнення РФ.

Своєю чергою Міністерство економіки України прогнозує зростання ВВП на 4,6% у 2024 році, а інвестицій – на 29,6%. Також очікується зростання вартісних обсягів експорту товарів і послуг на 9%, імпорту товарів і послуг – на 5,9%.

Щодо імпорту: Україна майже на 50% скоротила імпорт автомобілів у 2023 році. Майже 400 тисяч транспортних засобів було ввезено в Україну за 2023 рік, за даними МВС. Це найнижчі показники за останні три роки.

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters