А тим часом Китай визнав, що зараз у повітрі перебуває ще одна повітряна куля, яка теж нібито цивільна і збилася з курсу. Збройні сили Колумбії повідомили, що спостерігали цю кулю у своєму повітряному просторі 3 лютого.

Китайська повітряна куля – частина масштабної шпигунської програми

Збита у США повітряна куля є частиною великої програми повітряного спостереження Китаю. На думку Вашингтона, дирижабль використовувався для збору розвідувальної інформації, пише The Washington Post.

За повідомленням видання, розвідслужба Сполучених Штатів вже встановила зв'язок дирижабля з широкою програмою збору розвідданих, яку направляє Народна визвольна армія. Програма управляється з острова Хайнань у Південно-Китайському морі. Самі аеростати виробляє приватна компанія. 

Хоча аналогічні можливості мають китайські супутники-шпигуни, повітряні кулі мають ряд переваг. Дирижаблі набагато дешевші у виробництві і запуску. Вони оснащені цифровими камерами високої роздільної здатності та можуть затримуватися над ціллю набагато довше. І керувати ними можна дистанційно.

"Те, що зробили китайці, – це використали неймовірно стару технологію і по суті поєднали її з сучасними засобами зв’язку та спостереження", – пише видання з посиланням на американського чиновника. 

The Washington Post додає, що на підставі аналогічних інцидентів офіційний Вашингтон вже дійшов висновку про неодноразове використання дирижаблів у зборі розвідданих в усьому світі. Подібні повітряні кулі були майже над усіма континентами. З 2018 року Китай запустив десятки таких повітряних куль – дирижаблі помічали на п'яти континентах. Серед країн, якими цікавився Китай, – Японія, Індія, В'єтнам, Тайвань, Філіппіни.