Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

По місту зі швидкістю 240 км/год: в Дубаї можуть з'явитися літаючі таксі

Розмова про появу цього виду транспорту у державі ведеться з 2017 року
Джерело: відкриті джерела

Влада ОАЕ оголосила про відновлення програми літаючих таксі в Дубаї, запустити їх тепер планують до 2026 року, повідомляє АР

Для цього поряд з Міжнародним аеропортом "Дубай" обладнають чотири "вертипорти". Там будуть розташовані два стартові майданчики та чотири точки зарядки для літаючих таксі.

Очікується, що "політати" на аеротаксі буде коштувати на 30% дорожче, ніж проїхатись на звичайному. Для порівняння: мінімальна вартість проїзду в таксі по місту становить близько 3,25 долара, а за кілометр шляху в літаючому таксі потрібно буде заплатити приблизно 0,5 долара.

Американська венчурна авіаційна компанія Joby Aviation вже представила розробки аеротаксі на Всесвітньому урядовому саміті в Дубаї 13 лютого. Прототип Joby може пролетіти понад 240 кілометрів без підзарядки. Він має максимальну швидкість 320 км/год, а на борту зможуть розміститись чотири пасажири. 

Для чого це? 

У годину пік вулицею Шейха Зайда курсує понад 1,8 млн зареєстрованих у Дубаї автомобілів, а аеропорт міста – найбільш завантажений міжнародний аеропорт у світі. Тому запуск літаючого таксі зменшить затори в місті

Крім того, місцева влада прагне відмовитись від бензинових і дизельних автомобілів. Очікується, що до 2030 року чверть усіх автомобілів на дорогах країни будуть безпілотними.

ЩО БУЛО РАНІШЕ

Розмови про аеротаксі в ОАЕ виникли ще у 2017 році. Декілька років посадові особи та компанії говорили про запуск літаючих таксі. 

Зокрема, у 2021 році принц Дубаї Хамдан бін Мохаммед бін Рашид аль-Мактум заявляв про плани поставити в Дубай 4000 безпілотників. А 2022 року заявлялося про запуск електричних таксі з вертикальним зльотом та посадкою в Абу-Дабі.

Читайте також:
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари
Усик - Ф'юрі: Де дивитися бій за титул абсолютного чемпіона світу і що про нього потрібно знати
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності