Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Уряд Німеччини офіційно схвалив передачу Україні танків Leopard 2

Підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом
Танк Леопард 2
Джерело: відкриті джерела

Німеччина офіційно заявила, що направить Україні 14 танків Leopard 2. Берлін також дозволяє реекспорт танків Leopard іншим країнам. Про це йдеться у заяві на сайті уряду.

"Канцлер Олаф Шольц оголосив у середу на засіданні уряду, що Німеччина і надалі посилюватиме свою військову підтримку Україні. Він повідомив, що Федеральний уряд прийняв рішення про надання українським Збройним силам основних бойових танків Leopard 2. Це результат інтенсивних консультацій з найближчими європейськими та міжнародними партнерами Німеччини", – повідомляє уряд.

На першому етапі Берлін надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 зі складу Бундесверу. Інші європейські партнери в свою чергу передадуть танки Leopard 2.

Зазначається, що підготовка українських екіпажів має розпочатися найближчим часом у Німеччині. На додаток до навчання пакет також включатиме логістику, боєприпаси та технічне обслуговування систем.

"Німеччина надасть країнам-партнерам, які хочуть швидко передати Україні танки Leopard 2  зі своїх запасів, відповідні дозволи на їхню передачу", – сказали в уряді.

Які вони – танки Leopard

Є два види таких танків: Leopard 1 та Leopard 2. 

Танк Leopard 1 – наймасовіша важка бойова машина в Європі. Модель Leopard 1 знаходиться на озброєнні 14 країн, 7 із яких – європейські. Перше покоління, що веде історію з 1956 року, знято чи знімається з озброєння. Усього вироблено щонайменше 4744 цих танків, крім іншої техніки з їхньої платформи.

Leopard 2, який прийшов на зміну, розробляють з кінця 1970-х. Танк був випущений у кількості 3600 одиниць (за даними на 2013 рік, кількість зараз більша) – основний варіант для модернізації європейських армій. З 18 операторів танка 12 знаходяться у Європі. Ще шість країн світу планують взяти його на озброєння.

Основним озброєнням серійної версії танка Leopard 2 є 120 мм гладкоствольна гармата Rheinmetall – така сама, що встановлена на танк M1 Abrams – в обох варіантах – L44 (на всіх танках Leopard 2 до моделі A5) або L55 (починаючи з Leopard 2A6 і далі). Боєзапас гармати складається з 27 снарядів, які зберігаються у спеціальному магазині у носовій частині корпусу ліворуч від водія, додаткові 15 снарядів зберігаються у кормі башти ліворуч і відокремлені від бойового відділення електрично-керованими дверцятами. При ураженні боєукладки вибухові панелі спрямують вибух назовні для захисту екіпажу.

Гармата повністю стабілізована і може вести вогонь різними типами боєприпасів, такими як німецькі протитанкові БОПС DM43, які, за словами, можуть пробити до 560 мм сталевої броні на відстані у 2000 м і німецькі протитанкові снаряди широкого призначення DM12. Для гармати L55, було представлено новий снаряд APFSDS-T, який було пристосовано для довшого ствола DM-53, який, як кажуть, може пробивати до 750 мм катаної гомогенної броні на дистанції 2000 метрів. Ежектор гармати та термокожух A4 і A5, розроблені для регулювання температури ствола і вироблені зі склотекстоліту. Ствол хромований для збільшення терміну служби. Кути наведення гармати складають від +20°С до -9°С.

Rheinmetall розробило оновлення для танків Leopard 2 для можливості використання ізраїльських протитанкових ракет LAHAT через ствол гармати; ракета може уразити ціль на відстані 6000 метрів.

Читайте також:
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility