Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Війна не закінчиться, поки Крим під російською окупацією, - Зеленський

Кінцевою метою України у війні з Росією є звільнення Криму
Джерело: Уніан

Президент України Володимир Зеленський вважає, що війна не закінчиться, поки Крим не буде деокуповано. Про це він заявив в інтерв'ю CNN.

"Ми не можемо уявити Україну без Криму. І поки Крим є під російською окупацією, це означає лише одне: війна ще не закінчилася", – сказав глава держави.

Президент повідомив, що кінцевою метою України у війні з Росією є звільнення Криму.

Журналістка запитала, чи є сценарій, за якого може бути "мир" без звільнення Криму. На що Зеленський відповів, що "тоді це не буде перемогою".

Новини за темою: У Гаазі почав роботу Міжнародний центр розслідування злочинів РФ в Україні

Деякі західні політики закликали Україну не звільняти Крим, побоюючись ядерної війни

Деякі західні політики на початку травня закликали Україну відмовитися від повернення тимчасово окупованого Криму та лякали ядерною війною. Про це заявляла постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Чиновниця уточнювала, що застереження щодо Криму лунали від деяких політиків, а не держав. І побоюючись "відплати" з боку Росії, закликали українську сторону відмовитися від деокупації півострова, мовляв, це може призвести до ядерної війни.

"Політики стверджували, що Крим справді можна повернути, але наслідки будуть величезні як для України в цілому, так і для мешканців півострова, тому краще відмовитися від повернення. Все одно Крим ніколи не був українським", – прокоментувала представниця президента в інтерв'ю РАР.

DW

Імен цих політиків Ташева не озвучила. Проте додала, що в розмовах лунали тези й про те, що півострів ніколи не був російською територією. Росія розглядає Крим як стратегічно важливу територію і намагається привласнити українську історію та культуру.

"Це були колонізовані території, але з історичною спадкоємністю та кримськотатарським корінням. Це "сакральна" територія для РФ і предмет особистої одержимості Путіна. Тому дехто на Заході побоюється, що якщо ми повернемо Крим, Москва застосує тактичну ядерну зброю", – пояснила вона.

Новини за темою: Коли звільнимо Крим, спочатку почистимо його від бруду, який залишили російські варвари, – Рефат Чубаров

Водночас Ташева висловила сумнів, що Кремль піде на такий крок. Адже застосування ядерної зброї стане точкою неповернення для російського режиму. І припустила, що Україна може деокупувати Крим уже "найближчим часом", а зв’язок між Кримом та Україною "дуже міцний, він тягнеться ще з козацьких часів, і ніщо цього не змінить".

Нагадаємо, в програмі "Інтерв'ю без кордонів" українська письменниця Світлана Тараторіна сказала, що повернення Криму стане фінальним акордом в перемозі України.

Новини за темою: Після деокупації Криму під кримінальну відповідальність за колабораціонізм може потрапити понад 200 тисяч людей, – Ташева
Читайте також:
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський