Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

США, Велика Британія та Австралія побудують флот атомних підводних човнів: Що таке оборонна угода AUKUS

Байден планує поспілкуватися з китайським лідером Сі Цзіньпіном

Президент США Джо Байден в Києві, 20 лютого 2023 року

Джерело: Офіс Президента

Лідери США, Великої Британії та Австралії домовилися збудувати новий флот атомних підводних човнів у рамках програми AUKUS. Про цю угоду вперше заговорили у 2021 році. Відповідна заява оприлюднена на сайті британського уряду.

Атомні підводні човни SSN-AUKUS першого покоління побудують на основі провідної у світі конструкції британських підводних човнів з використанням передових технологій підводних човнів США.

Будівництво підводних човнів у Великій Британії відбуватиметься переважно в Барроу-ін-Фернесс.

Новини за темою: У США збанкрутував Signature Bank. Це третій крах великого банку за півтора тижня

Протягом наступного десятиліття Австралія створить свою промислову базу і будуватиме підводні човни в Південній Австралії з деякими компонентами, виробленими у Великій Британії.

Перші британські підводні човни будуть доставлені наприкінці 2030-х для заміни нинішніх кораблів класу Astute, а перші австралійські підводні – на початку 2040-х років.

Вибір сумісної конструкції підводного човна дозволить Великій Британії, Австралії та США разом протистояти загальним загрозам та стримувати агресію, зокрема в Індо-Тихоокеанському та Євроатлантичному регіонах.

У зв'язку з цим президент Сполучених Штатів має намір зателефонувати китайському колезі найближчим часом, пише Reuters. Однак уточнити точну дату чи хоча б приблизну лідер США відмовився.

Оборонне партнерство AUKUS

У вересні 2021 року Сполучені Штати, Австралія і Британія оголосили про нове тристороннє оборонне партнерство AUKUS. Його мета – протидія Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Новини за темою: ВООЗ звинуватила Китай у приховуванні даних про походження COVID-19, у КНР обурились

У рамках партнерства Австралія відмовилась від контракту з Францією на 66 мільярдів доларів на розробку 12 сучасних ударних підводних човнів із традиційними двигунами. Замість цього Австралія вперше побудує атомні підводні човни з використанням технологій, які надали США.

Раніше 

Радник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван повідомляв, що Білий дім хоче відновити регулярний зв'язок з Китаєм. Байден розраховував поговорити з Сі телефоном через деякий час після того, як уряд Китаю повернеться до роботи після щорічних Всекитайських зборів народних представників.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен