Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Україна подала запит до Нідерландів щодо винищувачів F-16

Сучасні винищувачі стають все ближчими до ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Україна подала запит Нідерландам на постачання літаків-винищувачів F-16. Про це повідомила міністр оборони Кайса Оллонґрен.

За її словами, прохання України зрозуміле, але його нелегко виконати.

"Нам потрібно обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми маємо серйозно подумати про наслідки, це не може статися за одну ніч. Ми маємо бути чесними у цьому", – сказала вона.

При цьому зазначила, що перш ніж українська армія зможе використовувати винищувачі, ЗСУ мають пройти відповідну підготовку. 

Раніше міністр закордонних справ Вопке Хукстра заявляв, що Нідерланди готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16, якщо від Києва надійде відповідний запит. 

Кайса Оллонґрен раніше під час виступу в Давосі сказала, що Нідерланди готові допомогти оплатити сучасні танки Leopard 2, які інші країни надсилають Україні. А за словами Хукстра, Нідерланди надсилають лише ті речі, які просить Київ. 

Літак F-16

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів