Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Тютюнові вироби можуть здорожчати: Кабмін пропонує підвищити акциз

На даний час документ передано на розгляд керівництву парламенту
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11090 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби. Ініціатором виступив Кабінет міністрів.

На даний час документ передано на розгляд керівництву парламенту, а текст його відсутній.

Проте у Мінфіні пояснили, що перегляд акцизів на тютюн відбувається з метою гармонізації українського законодавства до вимог Євросоюзу. 

"З 2018 року в Україні працює план підвищення акцизу на тютюнові вироби на 20% щороку. Цей план мав у 2025 році забезпечити виконання вимог Директиви ЄС щодо мінімального акцизного податкового зобов’язання – не менше ніж 90 євро за 1000 шт. сигарет. Але через процеси девальвації, зокрема, викликані війною, у 2025 році акциз на сигарети досягне лише рівня 70 євро. Тобто чинний графік не дозволяє досягти рівня оподаткування встановленого у Євросоюзі, тому виникла необхідність переглянути ставки акцизного податку з метою поступового до 2028 року досягнення мінімального рівня встановленого Директивою ЄС", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що реалізація документа дозволить забезпечити додаткові надходження до держбюджету:

  •  у 2025 році на 612 млн гривень;
  •  у 2026 році на 5 001 млн гривень;
  •  у 2027 році на 9 379 млн гривень; 
  •  у 2028 році на 13 852 млн гривень.

"Це важливо для підтримки безпеки країні, адже всі власні  надходження будуть спрямовані на сектор безпеки і оборони", – кажуть у Мінфіні.

Крім того, повідомляється, що вираження у євро ставок акцизного податку на тютюнові вироби рекомендовано Міжнародним валютним фондом в межах програми Механізму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility, EFF) та передбачено Національною стратегією доходів. 

Шкода куріння

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, куріння є причиною 130 тисяч передчасних смертей українців щороку від таких захворювань, як інфаркт, інсульт, онкологічні захворювання та інші.

Очікується, що реалізація законопроєкту сприятиме досягненню соціального ефекту: зменшенню споживання сигарет, і, як наслідок, захворюваності на серцево-судинні хвороби та збільшення тривалості життя українця.

Нагадаємо

У грудні 2021 року Верховна Рада ухвалила комплексний антитютюновий закон №78-IX, який відповідає євроінтеграційній політиці України у сфері охорони здоров'я. Закон набрав чинності 11 липня 2023 року. Його норми базуються на положеннях Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння у Європейському Союзі. 

Основні положення директиви №2014/40/ЄС, які впроваджує цей закон:   

  • Заборона ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток (з 11 липня 2023 року).

  • Помітніші попередження про шкоду куріння на пачках сигарет – їх розмір збільшиться до 65% від площі пачки (з 2024 року).

  • Вимога надавати в Держпродспоживслужбу інформацію про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах (з 1 червня 2022 року).

  • Запровадження медичних попереджень споживачів на електронних сигаретах та рідинах, вимоги до упакування електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, медичних попереджень споживачів та вимоги до упакування трав'яних виробів для куріння, а також медичних попереджень споживачів бездимних тютюнових виробів (з 1 червня 2022 року).

  • Повна заборона реклами та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів, електронних сигарет, а також тютюнових виробів (з 11 липня 2023 року). 

Вимоги почали діяти з 11 січня 2024 року.

Читайте також:
Кабмін остаточно заборонив рекламу казино і запровадив обмеження для гравців
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС