Втрати орків: 5 0 7 6 5 0 (+1390)
USD
НБУ
40.48
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.82
Готівка
44.75

Деякі країни ЄС намагаються пом'якшити майбутні санкції проти Росії, – ЗМІ

Деякі країни хочуть, зокрема, звузити сферу дії пропонованих правил і скоротити список товарів, на які поширюватимуться нові закони

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Група країн ЄС виступає за послаблення запропонованих Євросоюзом заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти Росії через треті країни. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на осіб, обізнаних у цьому питанні. 

Ідеться про те, що Європейська комісія запропонувала заборонити імпортерам перепродавати, зокрема, напівпровідники, які використовуються в РФ для виробництва зброї. Також пропонується внесення певної суми на спеціальний депозитний рахунок для дотримання цих вимог.

За даними видання, у разі порушення цих вимог щонайменше половина цієї суми буде перерахована до трастового фонду для України, а контракти будуть розірвані. Експортери також будуть зобов'язані інформувати національні органи влади про будь-які порушення з боку компаній третіх країн.

"Але дипломатичні представники групи великих країн – членів ЄС цього тижня висловили кілька занепокоєнь щодо цих пропозицій, зокрема, висловивши сумніви щодо їхньої законності, а також щодо того, чи можна вимагати від імпортерів таких гарантій і умов", – зазначають автори.

За словами співрозмовників видання, країни також хочуть звузити сферу дії пропонованих правил і скоротити список товарів, на які поширюватимуться нові закони.

"Ці країни-члени також побоюються, що контрактні вимоги можуть поставити європейські компанії в невигідне конкурентне становище", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що інші країни-члени, зокрема, країни Балтії, підтримують ці пропозиції.

У виданні додали, що дискусія виникла в той момент, коли ЄС працює над обмеженням можливості Москви отримати ключові товари, які використовуються у військових цілях, через треті країни, такі як Казахстан, Сербія та Туреччина.

"Останні дані про торгівлю, з якими ознайомилося Bloomberg, показують, що експорт із цих країн, до яких також входять Вірменія, Азербайджан та Узбекистан, впав у другій половині цього року, але залишається переважно вищим, ніж довоєнний рівень", – зазначається у публікації.

Однак, згідно з даними, більше ніж 80% зарубіжних закупівель високопріоритетних товарів Росією зараз надходять з Китаю та Гонконгу. Москва також змогла встановити нові маршрути через такі країни, як Таїланд і Малайзія.

"Об’єднані Арабські Емірати, які були ще одним основним каналом, який використовує Росія, нещодавно дали зрозуміти, що докладуть більше зусиль для контролю над експортом", – уточнюють у Bloomberg.

При цьому, автори зауважують, що ОАЕ не надають своєчасних даних про торгівлю, що ускладнює оцінку прогресу у цьому питанні.

Раніше ми повідомляли, що Єврокомісія узгодила 12-й пакет санкцій проти Росії. Тоді обмеження пропонували запровадити проти представників військового, оборонного та ІТ-секторів РФ.

Читайте також:
Міноборони запустило пілотний проєкт з реабілітації військових
США, як і раніше, виступають проти того, щоб Україна била по РФ ракетами ATACMS: А якими тоді можна?
Варшава готова зайнятися навчаннями українського підрозділу з громадян, які втекли до Польщі, - МЗС
Росія може готуватися до агресивних провокацій у Балтійському регіоні, – Зеленський